ZA POD ZUB

"Obožavam ga na slatko pa sam omiljeno austrijsko jelo napravila i na slano. Ispalo je top!"

Ne znam vole li Austrijanci ovakve igre u kuhinji, ali meni je ovo ispalo baš jako dobro i vrlo ću brzo to ponoviti

Kada sam, pregledavajući statistiku, uočila da je recept za carski drobljenac ili kaiserschmarrn jedan od najčitanijih recepata Dobre hrane u 2024. godini, odmah mi je zamirisao i morala sam ga pripremiti. Ili se barem inspirirati poznatim austrijskim jelom. Razmišljala sam cijeli dan, a onda došla na ideju da ga pripremim u slanoj varijanti. Ipak smo sada u fazi "nova godina, nova ja" i pokušavamo živjeti zdravije, bez nepotrebnog šećera. Kažem pokušavamo jer ovu varijantu ipak ne možemo nazvati "fit gym" zdravom, ali u moju obranu, sadrži raznolike namirnice, bogata je, zasitna, brzo gotova i slasna, što je već dovoljno razloga da se u pripremi okušate i vi.

image
Lidija Lončarić/

U pitanju je, dakle, prilično jednostavno jelo od jaja, brašna i mlijeka, kojem sam dodala i sir, slaninu, mladi luk i prokulice i napravila jelo koje može biti moćan doručak, jednostavan ručak ili poštena večera. Možete ga poslužiti samostalno, s umakom na bazi jogurta i malo senfa, meda i limunova soka ili uz zdjelu zelene salate. Funkcionira kako god, ukusan je i sadrži prokulice, pa ćete sigurno biti ponosni sami na sebe, jer ste godinu započeli tako dobrim odabirom (barem jedne) namirnice. Znate kako kažu, dan po dan!

Nakon što sam o ovom jelu razgovarala s nekoliko svojih prijatelja gurmana, saznala sam da se u nekim dijelovima zemlje kaiserschmarrn na slano naziva još i žmare, šmarn ili šmarne. Saznala sam i da je u slanoj varijanti odlično s rajčicama, pa sad jedva čekam ljeto da ga isprobam s prvim, onim najslađim primjercima s kojima ću otvoriti sezonu.

image
Lidija Lončarić/

SLANI CARSKI DROBLJENAC

2 jaja (odvojite žumanjke i bjelanjke)

150 ml mlijeka (može i biljno)

70 g brašna

30 g sitno ribanog sira po želji (grana padano, primjerice)

1 mladi luk

sol i papar

10-ak prokulica

100 g slanine

malo ulja ili maslaca

Bjelanjke umutite u snijeg, a žumanjke pomiješajte s mlijekom i brašnom. Posolite, dodajte malo papra i ribani sir. Sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte bjelanjke i laganim ih pokretima špatulom umiješajte u smjesu. Na tavi najprije pecite sitno sjeckanu slaninu, a kada otpusti masnoću, dodajte i prokulice koje ste prepolovili. Pecite dok ne poprime boju. Maknite iz tave pa dodajte malo masnoće po želji i smjesu od jaja. Pecite na srednjoj vatri dok na dnu ne uhvati boju, a onda preokrenite i pecite s druge strane. Ne brinite se ako se razlomi. Pred kraj pečenja rastavite na manje komadiće. Dodatno zapecite i poslužite uz prokulice i slaninu te pospite s još malo sira i papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. siječanj 2025 11:39