Kada sam, pregledavajući statistiku, uočila da je recept za carski drobljenac ili kaiserschmarrn jedan od najčitanijih recepata Dobre hrane u 2024. godini, odmah mi je zamirisao i morala sam ga pripremiti. Ili se barem inspirirati poznatim austrijskim jelom. Razmišljala sam cijeli dan, a onda došla na ideju da ga pripremim u slanoj varijanti. Ipak smo sada u fazi "nova godina, nova ja" i pokušavamo živjeti zdravije, bez nepotrebnog šećera. Kažem pokušavamo jer ovu varijantu ipak ne možemo nazvati "fit gym" zdravom, ali u moju obranu, sadrži raznolike namirnice, bogata je, zasitna, brzo gotova i slasna, što je već dovoljno razloga da se u pripremi okušate i vi.
U pitanju je, dakle, prilično jednostavno jelo od jaja, brašna i mlijeka, kojem sam dodala i sir, slaninu, mladi luk i prokulice i napravila jelo koje može biti moćan doručak, jednostavan ručak ili poštena večera. Možete ga poslužiti samostalno, s umakom na bazi jogurta i malo senfa, meda i limunova soka ili uz zdjelu zelene salate. Funkcionira kako god, ukusan je i sadrži prokulice, pa ćete sigurno biti ponosni sami na sebe, jer ste godinu započeli tako dobrim odabirom (barem jedne) namirnice. Znate kako kažu, dan po dan!
SLANI CARSKI DROBLJENAC
2 jaja (odvojite žumanjke i bjelanjke)
150 ml mlijeka (može i biljno)
70 g brašna
30 g sitno ribanog sira po želji (grana padano, primjerice)
1 mladi luk
sol i papar
10-ak prokulica
100 g slanine
malo ulja ili maslaca
Bjelanjke umutite u snijeg, a žumanjke pomiješajte s mlijekom i brašnom. Posolite, dodajte malo papra i ribani sir. Sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte bjelanjke i laganim ih pokretima špatulom umiješajte u smjesu. Na tavi najprije pecite sitno sjeckanu slaninu, a kada otpusti masnoću, dodajte i prokulice koje ste prepolovili. Pecite dok ne poprime boju. Maknite iz tave pa dodajte malo masnoće po želji i smjesu od jaja. Pecite na srednjoj vatri dok na dnu ne uhvati boju, a onda preokrenite i pecite s druge strane. Ne brinite se ako se razlomi. Pred kraj pečenja rastavite na manje komadiće. Dodatno zapecite i poslužite uz prokulice i slaninu te pospite s još malo sira i papra.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....