Kao i u svakoj našoj regiji, pogotvo u unutrašnjosti Lijepe naše kolačima se pridaje posebna pažnja. Kuglof nije autohtoni kolač Banije i Korduna, on dolazi iz Austrije (Austrijanci ga svojataju kao izvorni austrijski kolač), ali i Njemačke i Švicarske, no u nas se itekako udomaćio.
Receptura je vrlo jednostavna, a bez obzira što u njemu nema skupih namirnica izleda raskošno. U Zagorju se za uskrsni dan peku vrtanji - tradicionalan kruh koji se mijesi s neprocijeđenom vodom u kojoj se kuhala šunka. On se u rano jutro, zajedno sa šunkom, jajima i hrenom, nosi na blagoslov. Za glavno jelo na stolu je uvijek purica s mlincima, a kao ni jednu nedjelju, ni svečana prilika ne smije proći bez pečenih štruklji.
Zagorski vrtanji ukrašavaju se uskrsnim motivima izrađenim od ostataka tijesta ili kuhanim pisanicama, najčešće bojanim na starinski način pomoću ljuski luka i bilja. Dalmatinska pak uskrsna gozba ne može proći bez kozletine ili janjetine ispod peke ili s ražnja, a na stolu uvijek ima i pršuta, luka te slastica poput kroštula, fritula, torti i kolača s bademima, suhim smokvama, rogačem i grožđicama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....