Provjereni recept

Ništa ne hladi kao sladoled, a nijedan nije tako dobar kao ovaj s coulisom od jagode

Postoje slastice kojih se jednostavno ne možemo zasititi, a ova je definitivno jedna od njih. Recept nam je ustupila Vania Ardiles Perić

Vania Ardiles Perić, poznata zagrebačkoj publici po gastro radionicama ramena, bruncha i sirovih slastica, nakon što je veći dio života provela u Čileu, hrvatski korijeni i pandemija doveli su je u Zagreb, gdje je ostala i pokrenula brend Rock Your Greens. Majstorica je ona za veganska i vegetarijanska jela, koju ipak najviše veseli priprema sirovih slastica, pa je samo za Dobru hranu održala privatnu radionicu i pokazala kako na jednostavan način napraviti osvježavajuće deserte za vruće dane.

image

Vania Ardiles Perić

Vanesa Pandžić/Cropix

I dok više njezinih slatkih recepata možete otkriti u novom broju magazina Dobra hrana, u nastavku vam donosimo jedan koji je brzo gotov, vrlo osvježavajuć i prepun okusa jagode. Izvan sezone, jagode, naravno, možete zamijeniti i za neko druge voće.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Osvježavajući desert od jagoda

Trebat će vam:

• 400 g jagoda
• 80 ml kokosova mlijeka (70% masnoće)
• 30 ml kakao maslaca, otopljenog
• 15 ml kokosova ulja, otopljenog
• 30 ml javorova sirupa
• 15 ml soka od limete
• prstohvat himalajske soli

Za coulis od jagoda:

• 200 g jagoda
• sok od limuna

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Priprema:

Sve sastojke za kremu jednostavno ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u jedan veći ili više manjih kalupa.

Ako želite, jagode možete narezati na listiće te ih staviti uz rubove kalupa prije nego što ulijete smjesu kako biste dobili još ljepši desert.

Prekrijte kalup folijom i stavite u zamrzivač da se stegne.

Kada ste dobili lijep oblik deserta, izvadite iz kalupa i stavite ga u hladnjak na 40-ak minuta kako bi se opustio i bio kremaste teksture prije posluživanja.

Možete ga poslužiti sa svježim jagodama ili coulisom.

SAVJET VIŠE! Za coulis od jagode dovoljno je tek sve navedene sastojke staviti u posudu na laganu vatru pa kuhati uz miješanje dok ne dobijete glatku konzistenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 13:25