Iako smo navikli i najčešće radimo cheesecake s podlogom od keksa, postoje i druge varijante koje svakako vrijedi isprobati. Primjerice, Nijemci tortu od sira najviše vole na malo drugačiji način pa se tako tradicionalni njemački desert Käsekuchen sastoji od tankog sloja prhkog tijesta koji je preliven kremastom kombinacijom svježeg kravljeg sira, jaja, vrhnja za šlag i arome citrusa. Sve to rezultira tortom savršenog slatko-kiselog okusa.
Uputite li se u Njemačku, u mnogim restoranima i slastičarnicama primijetit ćete upravo ovu poslasticu na jelovniku i, preporučili bismo vam, obavezno je naručite. Do tada, u pripremi se možete okušati sami. U nastavku ostavljamo recept naše suradnice Slavice Šagolj, a prije nego što zasučete rukave, svakako je važno napomenuti i da je tijesto za ovaj kolač vrlo podatno tako da ćete ga s lakoćom razvaljati. No, da biste ga lakše prebacili u kalup, napravite to na papiru za pečenje. Kada ga dovoljno razvaljate, samo okrenite i s lakoćom obložite kalup.
Za tijesto će vam trebati:
- 150 g glatkog brašna
- 50 g oštrog brašna
- 70 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1 veće jaje
- pola praška za pecivo
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 130 g maslaca
- 3 velika jaja
- 200 g milerama
- 180 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- sok i korica jednog limuna
- 2 žlice kukuruznog škroba
Priprema:
Priprema kolača počinje pripremanjem tijesta. U posudu stavite brašno, šećer i prstohvat soli, promiješajte. Dodajte na male kockice narezan hladni maslac. Prstima usitnite zajedno maslac i brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i prašak za pecivo i umijesite tijesto. Ako vam se baš ne sljubljuje, dodajte žlicu hladne vode. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno pola sata ili dok pripremite nadjev i kalup.
Kalup za tortu s odvojivim dnom promjera 25 cm namažite masnoćom i pobrašnite.
U veću posudu stavite omekšali maslac, šećer i vanilin šećer te mikserom napravite finu glatku smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje da smjesa bude pjenasta. Dalje miješajte ručno te dodajte svježi sir, mileram, sok i koricu limuna i škrob. Promiješajte. Vrhnje za šlag lagano pjenjačom istucite u šlag te umiješajte špatulom u smjesu.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, valjkom za tijesto oblikujte u veliki krug. Imajte na umu da tijestom morate obložiti cijeli kalup i stranice sve do gornjeg ruba. Kad ste s tijestom gotovi, ulijte smjesu u kalup. Smjese ima dovoljno, sve do vrha kalupa. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko sat. Isključite pećnicu i pustite da se torta ohladi u njoj. Ohlađen kolač izvadite iz kalupa, stavite na pladanj i ohladite nekoliko sati u hladnjaku. Prije posluživanja možete ukrasiti šećerom u prahu.