Nekada sirotinjski kolač koji su stare Trogiranke radile od onoga što se imalo u kući, ubraja se u najslađe blagdanske poslastice, a redovito se priprema i za krštenja, svetu pričest, krizmu i vjenčanja. Kako su se za pripremu slastica koristile najosnovnije namirnice, tako su se u rafiole stavljali tada lako dostupni bademi, domaći liker od ruže i korica domaćih naranča i limuna.
Vjeruje se da je ovaj kolačić nastao kada ga je gospođica Rafiola u mletačka vremena pripremila za svog dragog, kojeg je čekala da se vrati s mora te se danas, tvrde mnoge starije stanovnice Trogira, radi upravo njoj u čast.
TROGIRSKI RAFIOLI
Za tijesto:
500 g brašna
50 g šećera
6 žumanjaka
100 g masti (ili maslaca)
2-3 žlice ruma
50 ml mlijeka
100 ml vode
vanilin šećer po želji
prstohvat soli
Za nadjev:
500 g badema
100 g masti (ili maslaca)
1 naranča
1 limun
250 g šećera
vanilin šećer ili ekstrakt vanilije
1 žličica ekstrakta ruže
2 žlice maraskina
1 čep prošeka
5-6 bjelanjaka
Priprema:
Najprije pomiješajte brašno, sol i šećer te dodajte vanilin šećer ako ga koristite. U sredini napravite rupu pa dodajte mlijeko, rum, ulje i žumanjke pa sve dobro pomiješajte.
Potom dodajte i otopljenu mast (ili maslac) i vodu i zamijesite tijesto. Ne smije biti previše tvrdo. Ostavite sa strane dok radite nadjev.
Bademe podijelite na dva dijela. Dio tostirajte u pećnici, a dio blanširajte u vrućoj vodi i ogulite koricu. Osušite i ohladite i sve zajedno sameljite blenderom.
U blender zatim dodajte i kristal šećer, koricu i sok nešpricane naranče i limuna, otopljenu mast i vanilin šećer ili ekstrakt. Dodajte i maraskino, prošek i ekstrakt ruže. Sve zajedno izmiješajte.
U posebnoj posudi istucite bjelanjke pa ih laganim pokretima pomiješajte s nadjevom od badema.
Tijesto valjajte na pobrašnjenoj podlozi. Kad ste ga izvaljali čašom napravite krugove, na sredinu svakog stavite punjenje, preklopite i rubove zatvorite vilicom.
Pecite na 130-150 stupnjeva oko 20 minuta. Rafiole ohladite, premažite vrućom vodom, odmah uvaljajte u šećer i pustite da se osuše. A možete ih uvaljati i u mješavinu šećera i badema.
Više tradicionalnih recepata za slastice, tipične na našim stolovima u vrijeme blagdana, pronađite ovdje. Želite li, pak, ovih blagdana pripremiti međimursku gibanice, preporučili bismo vam ovaj recept, a ako za vas blagdani ne mogu proći bez povitica od oraha, maka ili rogača, tada ovom receptu nema ravna.
U novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca, možete pronaći i recepte za salenjake, šape, osinjake i druge slastice sa salom i svinjskom masti, kao i slastice s kandiranim voćem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....