NEDJELJNI RUČAK

Nema do dobre pileće juhe s griz noklicama, ovo je jedini recept koji vam danas treba

Osim recepta za klasičnu nedjeljnu juhu s noklicama, tu je i recept za knedle od jetrica

Nedjeljni ručak ne možemo zamisliti bez dobre juhe, a danas vam donosimo recept Slavice Šagolj za klasičnu pileću. Prije nego što se upustite u pripremu, obiđite tržnicu i kupite hrbat pa u svoju platnenu vrećicu ubacite i grincajg. Trebat će vam klasična kombinacija mrkve te korjena i lista peršina, celera, luka, a dodati možete i korabicu te list kelja.

image
Berislava Picek/Cropix/

Priprema juhe uopće nije komplicirana i dok se ona krčka, vi se vrlo lako možete baciti na pripremu pečenja i priloga, a pred kraj kuhanja juhe, nemojte zaboraviti u manjoj zdjelici pomiješati jaje, griz i malo ulja kako biste napravili meke griz noklice. Osim bazičnih sastojaka, griz noklicama uvijek možete dodati i sitno sjeckani peršin.

image
Cleardesign1/Getty Images

Želite li uživati u pravoj ‘svatovskoj‘ juhi, kako je mnogi još nazivaju, svakako razmislite da napravite i knedle od jetrica. Recept nam je svojevremeno ustupila Suzy Josipović Redžepagić, a potražiti ga možete na dnu teksta.

Trebat će vam:

2 pileća hrbata
2 mrkve
korijen i list peršina
korabica
1 luk
stabljika celera
sol
par zrna papra
list kelja
Za griz noklice:
1 jaje
2 žlice suncokretova ulja
4 - 5 žlica griza

Priprema:

U veću duboku posudu stavite meso i očišćeno i oprano povrće. Ulijte hladnu vodu do vrha posude i stavite na vatru da sastojci zakuhaju. Kasnije smanjite vatru i lagano kuhajte oko 45 minuta. Prilikom kuhanja probajte malo juhu i po potrebi dodajte još začina. Kuhanu juhu procijedite u manju posudu, dodajte list peršina i pripremljene griz noklice. Za noklice u tanjuru pjenasto izmiješajte jaje, dodajte ulje. Miješajući lagano dodajte griz uz neprestano miješanje dok ne dođete do željene gustoće. Žlicom koju ste umočili u juhu vadite smjesu za noklice i stavljajte u juhu. Kuhajte oko 7 minuta. Kod serviranja juhe dodajte meso koje se kuhalo i svježe sjeckani peršin.

Za jetrene knedle po receptu Suzy Josipović Redžepagić će vam trebati:

3, 4 komada pilećih jetrica, sitno istruganih
1 jaje
½ žlice suncokretova ulja (ili masti)
2 žlice krušnih mrvica
peršin, sitno nasjeckan
2 prstohvata soli
2 prstohvata papra

Priprema:

Istružite (iskosajte) jetrica pa u zdjelici umutite bjelanjak, dodajte sol, žumanjak, iskosanu jetricu, nasjeckan peršin, papar pa krušne mrvice (količinu odredite prema potrebi), miješajte dok ne dobijete finu smjesu. Zdjelicu pokrijte folijom i stavite je u hladnjak barem na pola sata da se stisne.

Mokrim rukama formirajte male kuglice veličine trešnje i petnaest minuta prije kraja kuhanja juhe stavljajte ih u juhu. Daljnjim kuhanjem leber-knedle će nabubriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 16:41