LEDENI CHEESECAKE

Nema boljeg od jednostavne, dobro ohlađene jogurt torte s bobičastim voćem na vruć dan

 Biljana Blivajs/Cropix
Temperature su se popele iznat 35, a vama se jede nešto slatko? Nema problema, napravite ovu jogurt tortu

Za podlogu od prhkog tijesta trebat će vam:

100 g glatkog brašna

40 g šećera u prahu

30 g bademova brašna

1 jaje

1 žumanjak

prstohvat soli

korica pola limuna

1 vanilin šećer

70 g omekšanog maslaca

Za kreme od jogurta:

540 g čvrstog jogurta (3 čašice)

250 g kravljeg sira

2 vanilin šećera

100 g šećera

250 ml vrhnja za šlag

1 vrećice želatine

150 g ribizla

150 g kupina

150 g malina

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Nemojte dugo mijesiti, tek toliko da povežete sastojke jer će u protivnom tijesto biti jako tvrdo i žilavo. Oblikujte tijesto u loptu, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena da odmori.

Kalup za tortu promjera 24 cm premažite masnoćom i lagano pobrašnite. Dno kalupa obložite razvaljanim tijestom, koje zatim prekrijte papirom za pečenje na koji stavite suhi grah ili rižu te pecite 20 minuta na 160 stupnjeva. Prhko tijesto dobro ohladite prije slaganja slojeva od jogurta i voća.

Sir, jogurt, šećer i vanilin šećer stavite u posudu, izmiksajte i stavite sa strane. Želatinu namočite prema uputi na pakiranju. U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje za šlag. Sjedinite izmiksano vrhnje za šlag sa smjesom sira i jogurta. Lagano umiješajte otopljenu želatinu.

Ribizl, maline i kupine razdvojite i od svakog voća 100 grama izmiksajte u pire, a 50 grama ostavite u komadu. Smjesu od sira i jogurta podijelite na četiri jednaka dijela pomoću vage. Jedan ostaje bazni bijeli, u ostala tri umiješajte pire pojedinog voća i komade voća. Na podlogu od prhkog tijesta koja se nalazi u kalupu, izlijte smjesu s malinama, zatim osnovnu smjesu bez dodataka, zatim smjesu s kupinama i na kraju s ribizlom. Budite pažljivi prilikom nanošenja kreme jer je dosta tekuća, no stisnut će se tijekom hlađenja. Tortu prije posluživanja ukrasite miješanim bobičastim voćem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:57