SLATKO POSLIJE RUČKA

NEKAD SU IH NAŠE BAKE REDOVITO POSLUŽIVALE ZA DESERT: Vratimo kompote na tanjure!

 Berislava Picek / Hanza Media
Sezonsko voće...

Što je zapravo kompot? Radi se osvježem ili sušenom voću u gustom ili rijetkom šećernom sirupu s dodacima (začinima). Voće se ukuhava dok ne postane mekano. U kompotu može biti jedna vrsta ili više vrsta voća, servira se toplo ili hladno. Znamo da su ih naše bake redovito posluživale nakon obroka, nerijetko smo ih dobivali i za užinu u vrtiću. Isprobajte ova dva provjerena recepta Dobre hrane i vratite se u djetinjstvo.

Kompot od dunja, jabuka i krušaka

Zagreb, 131017.
Jela od dunje slatka i slana; kompot, svinjsko pecenje, slana pita, punjene dunje i kolac s dunjama. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Kompot od jabuka

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 10:35