Recepti i vinske preporuke

Neka se ove godine Badnjak pamti, sve što vam treba za svečani ručak imamo na jednom mjestu

Poznati chefovi i restorani ustupili su nam svoje recepte za riblja jela, a naš vinski znalas Saša Špiranec onda ih je spojio s vinima koja će uz njih najbolje prijati

Prosinac, mnogima najljepši mjesec u godini, donosi nam blagdane koje posebno volimo, one koji pozivaju na ljubav i zajedništvo. Obitelj je na okupu, a iz kuhinje se šire fini mirisi. Kako je Hrvatska zemlja bogata običajima i tradicijom, tako se u svakom dijelu Lijepe naše na Badnjak pripremaju drugačija jela. Slavonci i Baranjci će od šarana, soma ili bilo koje druge riječne ribe napraviti pravu gozbu, dok će se Dalmacijom širiti mirisi bogate ponude iz Jadranskog mora. Na kontinentu će se sljubiti riblji zalogaji iz svih krajeva Hrvatske dok će obitelji dijeliti dobro poznate recepte koji se prenose generacijama. No, neki će odlučiti prvi put zamijeniti šarana bakalarom ili, pak, odabrati gulaš od hobotnice umjesto pečene ribe. Kako god bilo, odlučili smo vam pokloniti vodič s provjerenim receptima s kojima će Badnjak postati prava gastronomska bajka.

image
Sasa Burić/Cropix

1. BAKALAR NA BIJELO S KRUMPIROM
Recept chefa Hrvoja Zirojevića
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...

Priprema baze:
1000 g sušenog bakalara
80 g mrkve
30 g korijena peršina
30 g korijena celera
10 g lista peršina
10 g lista celera
2 - 3 lista lovora
4 luka
6 zrna papra
malo soli

Suhi bakalar izrežemo na manje komade te stavimo močiti u dublju posudu tako da bude u potpunosti prekriven vodom. Močimo oko 2 dana s najmanje 3 - 4 izmjene vode. Nakon toga procijedimo i stavimo kuhati s korjenastim povrćem i začinima. Malo zasolimo. Kuhamo dok bakalar ne omekša pa sve procijedimo. Temeljac sačuvamo jer će se koristiti za izradu jela, a bakalar očistimo i koristimo ga dalje prema receptima. Ovisno o vrsti, dobit ćemo oko 1400 g čistog mesa kuhanog bakalara.

Priprema bakalara na bianco:
400 g mesa skuhanog bakalara
800 g krumpira
50 g peršina
30 g češnjaka
300 ml maslinova ulja
80 g pancete (deblje)
sol i papar

U odgovarajuću posudu stavite oguljeni krumpir izrezan na krupnije i na krupno izrezan kuhani bakalar pa sve stavite kuhati na srednju vatru. Kada krumpir omekša, procijedite ga te dodajte sitno izrezan peršin i češnjak. Dobro podlijte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Tucite dok ne dobijete lijepo formiranu kremu. Na lim stavite papir za pečenje pa na njega položite tanke trake izrezane pancete, dužine 5 - 6 centimetara. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20-ak minuta, odnosno dok panceta ne postane hrskava. Bakalar servirajte u tanjuru, dodajte komad-dva pečene pancete i podlijte s malo maslinova ulja.

image
Tom Dubravec/Cropix

2. SLASNI GULAŠ OD HOBOTNICE S DOMAĆIM NJOKIMA
Naš suradnik Zoran Šimunić Šime bio je u restoranu Planjak na Korčuli i nabavio recept za njihov slasni gulaš od hobotnice
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...

Trebat će vam:
1 kg krumpira
100 g maslaca
1 jaje
550 g glatkog brašna
na vrh noža naribanog muškatnog oraščića
2 kg svježe očišćene hobotnice
2 kapule
3 - 4 režnja češnjaka
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
svežanj peršina
200 ml bijelog vina
150 g pelata
sol i papar

Prvo skuhajte hobotnicu s jednim do dva lista lovora, par režnjeva češnjaka te prstohvatom papra u zrnu. Kuhanu hobotnicu procijedite i sačuvajte dio tekućine. Narežite hobotnicu na manje komade pa je ostavite sa strane. Izrežite kapulu i češnjak na sitno. Propirjajte luk i češnjak te dodajte hobotnicu. Dodajte pelate pa kada oni zakuhaju, dolijte vino. Sve pirjajte oko 45 minuta dok se ne prožme - prema potrebi podlijevajte temeljcem od hobotnice. Uskladite okuse. Dok se sve kuha, napravite njoke. Za njoke stavite kuhati krumpir u kori u jako zasoljenu vodu. Vilicom provjerite jesu li kuhani. Ako vilica prolazi lagano u krumpir, žurno, dok su krumpiri vrući, ogulite ih kroz pašabrodo odnosno pasirku. Dodajte maslac i vrtite kuhačom dok se ne otopi. Stavite na pobrašnjenu podlogu - napravite zdenac u koji ćete staviti jaje i postupno formirajte smjesu uz dodavanje brašna "koliko treba". Treba dodati muškata, soli i papra. Oblikujte njoke u veličini po želji. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu, nakon 2 - 3 minute. Sve povežite s gulašem od hobotnice.

image
Darko Tomaš/Cropix

3. BARANJSKI FIŠPAPRIKAŠ
Iako je njihov kućni recept tajna, u Čingi Lingi čardi otkrili su nam recept za, kako kažu, najbolji fišpaprikaš
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...

Trebat će vam:
2 kg svježe ribe (som, šaran...)
3 l vode
1 žlica soli
4 žlice slatke paprike (po kg ribe 2 žlice)
ljuta paprika prema želji (za blagi fiš pola žlice)
začinska mješavina za fiš
100 ml bijelog vina
500 g luka pogačara (250 g po kg ribe)
1 žlica koncentrata rajčice u tubi
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica šećera

Skuhajte luk u loncu i izmiksajte ga štapnim mikserom. Vodu od luka za kuhanje ostavite u loncu i dodajte razliku do potrebne tri litre vode za fiš. U kotlić stavite sve sastojke, osim češnjaka i šećera koji se dodaju 10 minuta prije kraja kuhanja. Stavite kotlić na jaku vatru. U njoj je tajna dobrog fiša, ali isto tako treba paziti da kotlić iznutra ne dobije crni rub od jačine vatre jer bi fiš mogao poprimiti gorčinu. Kad voda proključa, držite na jakoj vatri 20 do 25 minuta, ovisno o tome koliko želite gust fiš.

image
Elena_danileiko/Getty Images/istockphoto

4. RIBA IN FORNO
Recept chefa Ivana Pažanina koji je objavljen u "Hrvatskoj kuharici" autora Mate Jankovića
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...

Trebat će vam:
2 kg bijele ribe
300 g krumpira
200 g mrkve
200 g luka
4 češnja češnjaka
12 maslina
8 mini rajčica
1 paprika
150 g tikvica
1 dl bijelog vina
2 dl ribljeg temeljca
100 g crnih maslina
sol
papar
maslinovo ulje

Za temeljac:
1 kg bijele ribe
500 g luka
4 češnja češnjaka
1 dl maslinova ulja
300 g korijena celera
100 g mrkve
voda

Krumpir i ostalo povrće narežite i prilagodite veličini ribe. Začinite prema želji. Povrće dobro nauljite maslinovim uljem i posložite u lim za pečenje. Očišćenu ribu začinite i stavite u lim s povrćem. Prelijte temeljcem. Poklopite folijom ili limom i pecite 40 minuta na 170 stupnjeva. Vino i rajčice dodajte pri kraju pečenja. Nakon 40 minuta maknite foliju, pojačajte temperaturu i zapecite još oko 15 minuta. Za temeljac ribu i povrće stavite u lonac hladne vode i kada zakuha, kuhajte 30 minuta obirući pjenu s površine.

image
Privatni album

5. LIGNJE IZ PEĆNICE
Punjene lignje s povrćem svidjet će se i malima i velikima koji će se okupiti oko stola na Badnju večer
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...

Trebat će vam:
500 g svježih lignji
100 g tvrdog sira
šaka sitno nasjeckanog peršina
4 - 5 češnjeva češnjaka
1 batat
4 - 5 krumpira
300 g malih rajčica
2 - 3 male glavice luka
2 - 3 manje mrkve
2 svježe paprike
100 ml bijelog vina
50 ml maslinova ulja
sol i papar
2 žlice krušnih mrvica

Lignje očistite, odvojite krakove i usitnite ih. Usitnjenim krakovima dodajte usitnjeni češnjak, peršin i krušne mrvice. Tom mješavinom punite lignje pa krajeve zatvorite čačkalicom. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i pripremite povrće. Krumpir narežite na okrugle ploške, papriku na trake, rajčicu na komade, batat na kockice, a luk napola. Povrće složite u posudu za pečenje te začinite solju i paprom. Na povrće složite napunjene lignje, prelijte vinom i maslinovim uljem. Dodajte 100 ml vode da povrće bude sočnije. Posudu prekrijte aluminijskom folijom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče minimalno 30 minuta. Nakon pola sata maknite foliju i ispecite do kraja. Jelo servirajte toplo.

image
Mario Kučera/Cropix

6. FRITULE
Recept chefice Vesne Miletić
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...

Trebat će vam:
3 jaja
2 žlice vanilin šećera
4 velike žlice šećera
680 g ricotta sira
450 g glatkog brašna
½ vrećice praška za pečenje
1 čep medice (0,5 ml)
korica limuna i/ili naranče

Sve sastojke stavite u posudu i dobro izmiksajte. Pustite da odstoji dva sata u hladnjaku, zatim zagrijte ulje u dubokom loncu, a žlicom oblikujte kuglice koje ćete potom pržiti u ulju. Kuglice je potrebno lagano okretati kako bi porumenile sa svih strana. Odložite ih na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće, a zatim ih pošećerite šećerom u prahu i poslužite uz domaći pekmez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 12:08