JEDNOSTAVNIJE NE MOŽE

Napravite sok od višanja bez trunke šećera, trebaju vam samo dva sastojka i staklene boce

Vrijeme je da polako krenemo pripremati zimnicu od višanja, bilo kao marmeladu, sirup, liker ili sok

Ako ste već napravili višnjevac, a na stablu vam je još ostalo ovih zdravih plodova, ne dozvolite da propadnu. Možete ih ubaciti u kolače koje smo vam nedavno predložili ili napraviti novu rundu likera po ovom receptu, a možete od njih napraviti sirup ili sok.

Naime, kako mnogi znaju, višnje su voće bogato antioksidansima pa više nego poželjne za dobro zdravlje, a bogate su i vitaminom C te drugim hranjivim tvarima koje jačaju imunološki sustav. Ako imate problema usnuti, možda će vas zanimati i da sadrže prirodni melatonin, hormon koji regulira san, pa tako višnje pomažu i kod nesanice. Sve to lijepo nam je u svom članku opisala urednica portala Agroklub, Maja Celing Celić, koja je podijelila i recepte za sok i sirup od višanja. Kako je kolegica hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu, ne sumnjamo kako su provjereni pa vam u nastavku ostavljamo njezin recept za sok od višanja bez trunke šećera, dok njezin recept za sirup od višanja možete pronaći ovdje.

image
Mkovalevskaya/Getty Images

SOK OD VIŠANJA BEZ ŠEĆERA

Višnje temeljito operite i ukloniti im peteljke. Koštice ne morate odstraniti, jer ćete ih kasnije procijediti. Višnje stavite u lonac te dodajte vode toliko da ih prekrije. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, a zatim smanjite i kuhajte još 15-20 minuta. Povremeno promiješajte i gnječite kako bi višnje što više ispustile sok.

Nakon kuhanja, pustite da se sok toliko prohladi da višnje možete ocijediti kroz gušće cjedilo ili gazu. Procijeđeni sok vratite u lonac te zagrijte do vrenja. Ostavite da vrije nekoliko minuta.

image
Dusan Stankovic/Getty Images

U međuvremenu sterilizirajte boce i poklopce u pećnici na 100 °C oko 15 minuta.

Dok sok još vrije, sipajte ga u vrele boce ostavljajući malo prostora na vrhu. Odmah ih zatvorite steriliziranim čepovima.

U veliki lonac stavite krpu i u njega poslažite boce, da se ne dodiruju. Dodajte vode do 2/3 njihove visine te zagrijavajte dok ne prokuha. Na vrlo laganoj vatri pustite da vrije 10-15 minuta. Kada je gotovo, ostavite ih u vodi dok se sve ne ohladi. Ovo će pomoći dodatno sterilizirati sok i produžiti njegov vijek trajanja.

Prije skladištenja na hladnom i tamnom mjestu provjerite jesu li čepovi čvrsto zatvoreni. Ovako pripremljen sok može trajati nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 09:45