Trebat će vam:
450 g bijelog glatkog brašna
250 ml toplog mlijeka
1 suhi kvasac
1 žlica šećera
2 jaja za tijesto
2 žlice kiselog vrhnja
2 žličice soli
40 g maslaca za tijesto
20 g maslaca za premaz
500 g mljevenog mesa
3 režnja češnjaka
1 glavica luka za meso
1 glavica luka za umak
2 žlice sjeckanog peršina
prstohvat čilija u prahu
300 ml pelata
parmezan
sol i papar
maslinovo ulje
Priprema:
Suhi kvasac najprije pomiješajte s toplim mlijekom i žlicom šećera. Pustite da se stvori pjena pa ubacite smjesu s kvascem u brašno u koje ste najprije dodali sol i vrhnje. Jaja umutite pa dodajte 2/3 u zdjelu s brašnom i kvascem, a ostatak sačuvajte za premazivanje. Od svih navedenih sastojaka umijesite mekano tijesto, a kada ste formirali kuglu, dodajte i komadiće maslaca. U slučaju da je tijesto premekano, dodajte još brašna. Tijesto nastavite mijesiti i na kraju ga oblikujte u glatku kuglu. Prebacite ga u zdjelu, prekrijte krpom ili prozirnom folijom i pustite da se diže na toplom barem sat vremena. Za to vrijeme od mesa, sitno sjeckanog luka, češnjaka, peršina i začina napravite mesne okruglice. Najprije ih dobro zapecite sa svih strana na vrućem ulju, a potom ih izvadite iz tave. Na isto ulje dodajte sitno sjeckani luk i pustite da se zažuti. Dodajte umak od rajčice i pirjajte pet minuta. Dodajte bosiljak i druge začine po želji, žličicu šećera, sol i papar. Vratite kuglice i krčajte još barem 20-ak minuta. Kada se tijesto diglo, podijelite ga na kuglice jednake veličine. Prebacite u posudu za pečenje i pustite da se dižu još 20 minuta. Premažite ih razmućenim jajem i pecite 20 do 30 minuta na 200 stupnjea. Kada ste ih izvadili, premažite ih otopljenim maslacem i pospite parmezanom. Pustite da se kratko ohlade, a zatim ih punite mesnim okruglicama i umakom od rajčice. Po želji dodajte još sira i zapecite kratko u pećnici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....