PLUS ZDJELA SALATE

Napravite janjeću koljenicu u gustom, ljepljivom umaku i poslužite je uz pire krumpir

 Bhofack2/Getty Images/istockphoto
Ovo jelo bit će odlična ideja za nedjeljni ručak. Osim uz pire krumpir, odlično će se složiti i uz kremastu palentu, tjesteninu...

Trebat će vam:

4 veće janjeće koljenice (ili 6 manjih)

sol i papar

2 žlice maslinova ulja

4 žlice maslaca

1 luk

2 mrkve

3 režnja češnjaka

2 žlice koncentrata rajčice

500 ml goveđeg temeljca

450 ml umaka od rajčice

2 grančice ružmarina

250 ml crnog vina

pire krumpir za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 C. Janjeće koljenice posolite i popaprite. U velikom gusanom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte janjetinu i pecite dok posvuda ne porumeni. Janjetinu izvadite iz lonca. U loncu otopite dvije žlice maslaca. Dodajte usitnjeni luk i mrkvu pa ih pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte usitnjeni češnjak i pirjajte ga dok ne zamiriše, zatim dodajte koncentrat rajčice i promiješajte. Ulijte temeljac i umak od rajčice, a zatim vratite janjeće koljenice u lonac. Dodajte ružmarin i prokuhajte. Pokrijte i prebacite u pećnicu. Kuhajte dok janjeće koljenice potpuno ne omekšaju, oko dva sata. Izvadite janjetinu iz lonca i stavite je na dasku za rezanje. Prekrijte je folijom. Bacite ružmarin. Vratite lonac na štednjak na srednje jaku vatru. Dodajte vino i prokuhajte. Smanjite vatru i pustite da krčka dok se ne zgusne, oko deset minuta. Umiješajte preostale dvije žlice maslaca. Poslužite janjetinu s pire krumpirom i žlicom umaka na vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:30