MESO, RIBA I POVRĆE

Napravili smo čak 7 božićnih pečenki, rolana svinjetina s mlincima i punjeno pile su favoriti

Pravo je vrijeme da počnete pripreme za blagdansku gozbu. Naša suradnica Slavica Šagolj donosi nekoliko dobrih ideja...

Bliže nam se blagdani i idealno je vrijeme za razmišljanje o tome što pripremiti i kojim jelima razveseliti obitelj i prijatelje. Osim veselog žamora oko stola i zadovoljstva druženja s dragim ljudima, ukusna hrana dodatno popravlja raspoloženje za stolom pa će se zato na njemu zasigurno naći mnogo delicija. Pritom je upravo pečenje jedno od onih jela koje je uvijek u fokusu. Purica, patka, teletina, svinjetina ili svima omiljeni picek bit će na stolu većine i ove godine, no nikako ne treba zanemariti i da povrće može biti slasno i ukusno pečenje!

image
Berislava Picek/Cropix

NEKOLIKO DOBRIH SAVJETA

Koje god meso odabrali, bilo ono svježe ili prethodno odmrznuto, prije pečenja poželjno ga je malo tempirati pa ga izvadite iz hladnjaka te ostavite barem pola sata na sobnoj temperaturi prije stavljanja u pećnicu. Meso prije začinjavanja ocijedite ili posušite kuhinjskim papirom. Važno je izbjeći u startu nepotreban višak tekućine koji se razlijeva po plehu. Meso će ionako tijekom pečenja puštati svoje sokove, a tu je i obavezan temeljac koji se dodaje kako bi finalno jelo bilo sočno pa uzmite to u obzir kod soljenja.

image
Berislava Picek/Cropix

Ako je to moguće, začinjeno meso ostavite preko noći u hladnjaku jer će tada biti ukusnije i aromatičnije. Ako meso stavljate u salamuru, šećer možete zamijeniti medom manje intenzivnog okusa, kao što je na primjer cvjetni med. Hrskavu koricu malo tko ne voli, a da bi bila posebno fina, pri kraju pečenja meso premažite mješavinom meda i jabučnog octa te povisite malo temperaturu. Sastojci će se karamelizirati i stvoriti fini hrskavi sloj na mesu ili povrću.

Na vama je samo da odaberete osnovnu namirnicu i pratite upute kako biste spremili sočno pečenje o kojem će se pričati do idućeg Božića

Uz ovih nekoliko savjeta rezultat vaših kulinarskih napora bit će savršeno božićno jelo o kojem će se govoriti danima nakon vaše obiteljske proslave. Inspirirajte se ovim editorijalom i napravite slasnu božićnu pečenku, a neka vam veselo zveckanje priborom za jelo bude siguran znak da je jelo pripremljeno baš kako treba.

PUNJENO PILE S PEČENOM BUČOM

image
Berislava Picek/Cropix

ROLANA SVINJSKA LOPATICA S MLINCIMA, BUĐOLOM, SUHIM ŠLJIVAMA I SMOKVAMA S POGAČICAMA OD TIKVICA

image
Berislava Picek/Cropix

PUREĆI BATAK S KARAMELIZIRANIM KLEMENTINAMA

image
Berislava Picek/Cropix

TELEĆA REBRA U UMAKU OD SENFA I ORIGANA S PUSLICAMA OD KRUMPIRA

image
Berislava Picek/Cropix

PAČJA PRSA S UMAKOM OD BRUSNICA I PIREOM OD CELERA

image
Berislava Picek/Cropix

OKRUGLICE OD ŠARANA S POTOČARKOM I NARANČOM

image
Berislava Picek/Cropix

VEGANSKA PEČENKA

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:35