RUČAK U 30 MINUTA

Nakon ovih salata nećete ostati gladni: vratina, trlje i krumpir u zabavnim ljetnim tanjurima

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Donosimo šest isprobanih recepata za ljetne salate nakon kojih nećete ostati gladni

Hrana pobuđuje najljepše osjećaje u čovjeku. Osim što zadovoljava osnovnu potrebu za preživljavanjem, hrani dušu i budi sva naša osjetila. Fini zalogaj izmamit će osmijeh svakome, pogotovo ljeti kada uz obilje sunca dođu i dobro raspoloženje i optimizam.

Zadovoljstvo rezultira razigranom maštom koja je i te kako dobrodošla kad je priprema hrane u pitanju. Tržnicama se šire mirisi finih brojnih sezonskih namirnica, od kojih, bez imalo grižnje savjesti, trebate iskoristiti sve blagodati. Najjednostavniji i svima drag način kako to učiniti su ukusne i lagane ljetne salate. Mnogi će možda pomisliti - salata kao salata, ništa posebno, no to ne može biti dalje od istine.

TJESTENINA S TIKVICAMA I MLADIM LUKOM

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SALATA OD SVINJSKE VRATINE

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Prava ljetna salata razlikuje se od težih zimskih varijanti po količini svježih sastojaka, a i dalje predstavlja kompletan obrok. S obzirom na to da je jako puno namirnica sada na vrhuncu, pažljivo birajte prilikom kupnje jer moraju biti svježe i zdrave.

Salata, primjerice, ne smije imati suhe ili trule krajeve. Kada je perete, odstranite višak tekućine ili, još bolje, osušite je kuhinjskim papirom jer ne želite plivajuću salatu. Meso, ribu ili tjesteninu ne dodajte povrću odmah nakon pečenja ili kuhanja jer bi rezultat mogla biti uvenuta ili, još strašnije, spaljena salata. Dodatak voća itekako je poželjan, a citrusne arome pridonijet će svježem okusu koji ćete rado osjetiti na svom nepcu. Kombinacija s preljevima je bezbroj - isprobanu varijantu ulja, octa i soli nadogradite upotrebom aromatiziranog ulja, nekog zanimljivog octa ili, pak, dimljene soli kako biste od obične salate dobili malo finiju inačicu.

SALATA OD TRLJA I KUHANOG KRUMPIRA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SALATA OD CRVENOG KUPUSA I BRESKVI

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Fantastičan dodatak predstavljaju i senf, narančin ili limunov sok te vrhnje ili tekući jogurt, ovisno o tome što volite i imate dostupno u svom hladnjaku. Začine dozirajte prema vlastitim željama, no pazite da ne pretjerate kako ne bi nadvladali okuse koje ste iskombinirali u svojoj salati. Imajte na umu da je prije slaganja salate najbolje prvo pripremiti sve komponente zasebno kako biste izbjegli pomutnju pa ih tek tada sljubiti u zdrav, ukusan i osvježavajući obrok.

SALATA OD JEČMA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SALATA OD KRASTAVACA I LUBENICE

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:39