Trebat će vam:
pola šalice zelene pšenice (freekeh ili frika)
2 i pol šalice crvenog grožđa bez sjemenki
pola šalice maslinovog ulja
pola žličice soli
1-2 žličice mljevenog crnog papra
2 i pol šalice vode
trećina šalice + 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
četvrt žličice pahuljica sušene čili papričice
naribana kora od 1 limuna
pola šalice sitno nasjeckanog svježeg vlasca ili nasjeckanog peršina
pola šalice nasjeckanih prženih oraha
1 glavica crvenog luka
1 komorač
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. U lim za pečenje stavite bobe grožđa, luk i komorač narezan na veće komade, pokapajte s dvije žlice maslinova ulja, začinite s pola žličice soli i četvrtinom žličice papra i pecite 20 do 25 minuta. Stavite zelenu pšenicu u srednju veliku posudu, pokrijte vodom i pustite da se namače 30 minuta, a zatim ga operite. Stavite pšenicu u srednje veliki lonac s vodom i pola žličice soli, zakuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije pa smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte uz miješanje 25-30 minuta. Pšenicu prebacite na veliki lim obložen papirom za pečenje, poravnajte i pustite da se ohladi. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte šalicu limunova soka s preostalim maslinovim uljem, pola žličice soli, žličicom papra i čilijem. Dodajte pšenicu i ohlađeno grožđe, luk i komorač, naribanu koricu limuna i vlasac, lagano promiješajte i ostavite sa strane pet minuta. Dodajte dvije žlice limunovog soka i orahe. Začinite solju i paprom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....