FRIKA SALATA

Nakon blagdanske gozbe, napravite laganu, a zasitnu salatu od pšenice, oraha i komorača

 Marko Miscevic/Cropix
Osvježavajućeg i kompleksnog okusa, odličan je prijedlog za ručak tijekom cijele godine ili pak prilog uz neko mesno jelo

Trebat će vam:

pola šalice zelene pšenice (freekeh ili frika)

2 i pol šalice crvenog grožđa bez sjemenki

pola šalice maslinovog ulja

pola žličice soli

1-2 žličice mljevenog crnog papra

2 i pol šalice vode

trećina šalice + 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna

četvrt žličice pahuljica sušene čili papričice

naribana kora od 1 limuna

pola šalice sitno nasjeckanog svježeg vlasca ili nasjeckanog peršina

pola šalice nasjeckanih prženih oraha

1 glavica crvenog luka

1 komorač

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. U lim za pečenje stavite bobe grožđa, luk i komorač narezan na veće komade, pokapajte s dvije žlice maslinova ulja, začinite s pola žličice soli i četvrtinom žličice papra i pecite 20 do 25 minuta. Stavite zelenu pšenicu u srednju veliku posudu, pokrijte vodom i pustite da se namače 30 minuta, a zatim ga operite. Stavite pšenicu u srednje veliki lonac s vodom i pola žličice soli, zakuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije pa smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte uz miješanje 25-30 minuta. Pšenicu prebacite na veliki lim obložen papirom za pečenje, poravnajte i pustite da se ohladi. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte šalicu limunova soka s preostalim maslinovim uljem, pola žličice soli, žličicom papra i čilijem. Dodajte pšenicu i ohlađeno grožđe, luk i komorač, naribanu koricu limuna i vlasac, lagano promiješajte i ostavite sa strane pet minuta. Dodajte dvije žlice limunovog soka i orahe. Začinite solju i paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 20:33