Cca 1kg junećih rebra
3 srednja luka
3 veće mrkve
Pola manjeg celera (korijena)
5 većih češnja češnjaka
Puna šaka suhih šljiva (bez koštice)
Puna šaka suhih vrganja
Puna šaka sušenih rajčica
po želji: manji komadić sušene vratine
5 listova lovorovog lista
1,5-2 žličice soli
1 velika žlica svinjske masti
Na masti zapecite rebra sa svih strana, otprilike 3 minute sa svake. Maknite iz posude pa dodajte očišćeno i narezano povrće na krupne komade: luk, mrkvu, celer, češnjak. Kratko zapecite u istoj posudi, dodajte sušene rajčice, vrganje, šljive i vratinu, promiješajte, dodajte rebra, zatim posudu napunite barem do pola sastojaka s vodom, posolite tekućinu, poklopite(!) i stavite peći na 180°C oko 4 sata. Ako vam je pećnica vrlo jaka, stavite radije na 160°C pa nakon 3 sata malo pojačajte. Na pola pečenja preokrenite rebra na drugu stranu kako bi se ravnomjerno kuhala u umaku. Kada je gotovo, izvadite meso i kosti, te lovorov list, a od ostataka izblendajte umak. Servirajte ili s natrganim mesom umiješanim u umaku ili zasebno, ovisno koji ste prilog odlučili servirati. Predlažem domaću tjesteninu, njoke, pire, špecle, zapečene krumpirove valjuške ili okruglice od kruha.
CHIARIN TANJURIĆ
Najjednostavniji recept za sporo kuhana rebra koji smo isprobali, a doista je preukusan
Nastasja Chiara Petrić je svojevremeno na svom Facebook profilu podijelila sa svojim čitateljima odličan recept
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?