Na početku još jedne nove godine pravo je vrijeme da se osvrnemo na najslasnija jela koja smo pripremali u proteklih 12 mjeseci. Sastavili smo, naime, popis recepata iz 2024. godine koji su vam se svidjeli najviše i ostavljamo ih u nastavku, kao podsjetnik vama na neke zaboravljene klasike i nove kombinacije, ali i sebi, da ih pripremamo i u njima uživamo češće.
OMILJENA PEČENKA, PUNJENE PAPRIKE I PIZZA
Pri dnu naše top 10 liste našli su se tako recepti za slasnu porchettu, koji nam je otkrila ekipa iz Gastronomada i po kojem ovu pečenku od tada radimo i sami, a tu su i svima omiljene punjene paprike. Nimalo nas nije iznenadilo što se na listi našla i pizza, i to recept sa savjetima za najbolju kućnu pripremu.
RECEPT I SAVJETI: NAJBOLJA KUĆNA PIZZA
DVA KLASIKA I ZABORAVLJENO VOĆE
Negdje na sredini liste najčitanijih recepata 2024. godine našla su se dva klasika i jedna zaboravljena voćka. Prve su abšmalcane mahune, koje jedva čekamo ponoviti što prije, kao samostalno jelo uz sezonsku salatu ili kao dobar prilog brzinski pripremljenom komadu mesa. Zatim je tu kaiserschmarrn, austrijski klasik koji obožavaju svi koji vole palačinke. U pitanju je, zapravo, jednostavnija varijanta palačinki, koja je brže gotova, a poslužiti se može uz omiljeni džem ili čokoladni namaz.
A onda smo, kada su dani još bili dulji i topliji, pisali i o zaboravljenom voću - divljoj šljivi, zerdeliji, šljivićima ili kako god već nazivate male, slatko kiselkaste okruglice koje rastu uz cestu. Obožavali smo ih kao mali, danas ih se rijetko sjetimo, a osim u svježima, baš volimo uživati u džemu ili soku od ovog ploda.
ZABORAVLJENO VOĆE: ZERDELIJE ILI ŠLJIVIĆI?
A ŠTO KAŽETE NA DOMAĆI ORAHOVAC?
Totalni hit u 2024. godini bio je i naš recept za orahovac. Izvukli smo ga iz stare knjige recepata i jedan je od onih koji uvijek koristimo točno tako kako je zapisano, jer u ovim omjerima ispada toliko dobar da mu kupovni nisu ni blizu.
DORUČAK KOJI SE NE ZABORAVLJA
Jedno od najpopularnijih jela kojem smo se i sami kroz proteklu godinu često vraćali su turska jaja. U pitanju je jelo koje može biti fantastičan, jednostavan, a tako bogat doručak, ali i brzinski ručak. Posebno ih volimo u ljetnim mjesecima, ali zapravo su odlična ideja cijele godine. Za pripremu vam ne trebaju baš nikakvi posebni sastojci, a rezultat će vas, ako ih još niste isprobali (a trebali biste), vjerujemo, osvojiti na prvi zalogaj.
DVA JELA KOJA OBOŽAVAMO, A NAJBOLJE IH RADE SUSJEDI
Dva najčitanija recepta 2024. godine, kojima ste se neprestano vraćali, iznenadit će vas, dolaze iz kuhinje susjedne Bosne i Hercegovine. Riječ je o kvrguši, jednostavnom jelu s piletinom koje ne košta puno, a uvijek je veliki hit za stolom, te punjenim paprikama na bosanski - s krumpirom - jedno od onih jela koje svi obožavaju, jer je slasno, a brzo je gotovo i može se jesti i toplo i hladno.
RECEPT: PUNJENE PAPRIKE NA BOSANSKI NAČIN
I na kraju, a zapravo na početku još jedne godine želimo vam zahvaliti što nas pratite, s nama kuhate i dijelite svoje favorite. Neka nam je 2025. jednako slasna, sretna i ispunjena dobrim zalogajima!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....