POSLIJE PLAŽE ILI POSLA

Najbolja ideja za današnji ručak! Klasik iz djetinjstva gotov je u 10-ak minuta, a sve sastojke vjerojatno već imate

Kada ste zadnji put pojeli tanjur jednostavne tjestenine s makom? Ovo je klasik koji nas vraća u djetinjstvo i koji ćemo danas pripremiti, a onda i pojesti s velikim osmijehom na licu

Jedno od jela koja nas podsjećaju na poslijepodneva na moru i kojem smo se kao mlađi posebno veselili svakako je tjestenina s makom. Osim što je ukusna i zasitna, nevjerojatno je jednostavna za pripremu pa će vam tako za kuhanje tjestenine trebati manje od 10-ak minuta, ovisno o obliku koji birate, a dok se ona kuha, istovremeno možete pripremiti i smjesu od maka i mlijeka.

image
Daniel Tamas Mehes/Getty Images

Najbolje od svega, vjerujemo kako će i danas, kada nam je toliko toga dostupno, ovo jelo još uvijek biti hit za stolom, kako među mlađima, tako i među starijima. Mi smo sigurni da ćemo ga baš danas pripremiti, a zatim i tanjur isprazniti s guštom. U nastavku ostavljamo recept za varijantu s mlijekom i nekoliko dobrih savjeta kako ovo superjednostavno jelo učiniti još zanimljivijim (i ukusnijim).

KAKO TJESTENINU S MAKOM UČINITI JOŠ BOLJOM?

Kao mali obožavali smo kada su nam ovo jelo pripremili sa širokim rezancima, no dobra opcija uvijek će biti i tjestenina s rupicama, u koje se mak može zavući i cijelu stvar učiniti još boljom. Osim toga, s makom možete kombinirati i šufnudle ili čak kupovne njoke

Prije miješanja sa smjesom od maka, tjesteninu možete kratko zapeči na tavi s malo maslaca.

Osim maka i šećera, u mješavinu uvijek možete dodati i začine po želji. Ekstrakt ili vanilin šećer, korica limuna, malo ribane tonke ili kardamoma dobro će funkcionirati u ovom jelu. Čuli smo i za varijantu u kojoj se smjesi od maka i mlijeka dodaje i žlica džema (primjerice, od maline), što nam isto zvuči prilično dobro.

Također, prije kuhanja mak možete kratko tostirati na tavi ili u pećnici. Pustite da zamiriše pa ga ohladite i zatim koristite dalje po potrebi. Na taj će način biti intenzivniji i još ukusniji.

Iako je tjestenina s makom ukusna već sama po sebi, razmislite da pri serviranju na vrh dodate i žlicu vrhnja s malo šećera ili meda ili da sve posipate s malo tostiranih orašastih plodova, primjerice lješnjaka ili badema.

Za tjesteninu s makom trebat će vam:

150 g maka

100 ml mlijeka

šećer po želji

tjestenina

prstohvat soli

začini i dodaci po želji

Priprema:

Mlijeko zagrijte i njime prelijte mak i šećer. Sve zajedno kuhajte uz neprestano miješanje dok ne zavrije. Tek pred kraj dodajte začine i dodatke po želji. Kada dobijete gustu smjesu, pomiješajte je s tjesteninom, a po potrebi dodati možete još malo vode od kuhanja tjestenine pa sve završiti na tavi kako biste dobili još kremastije jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 16:19