Quiche s mladim lukom

MLADI LUK U DRUGAČIJOJ ULOZI: Jedna od omiljenih proljetnih namirnica u ukusnoj slanoj piti!

Mladi luk smo navikli jesti uz svježi sir i vrhnje, u salatama ili uz janjetinu… No, zašto ne bi bio u glavnoj ulozi nekog jela?

Quiche, francuska slana pita jelo je koje volimo pripremati u proljeće, zbog velikog izbora povrća koje će se savršeno uklopiti sočni nadjev od jaja i vrhnja. Ovaj put, izbor je pao na mladi luk!

Za tijesto:

250 glatkog brašna
120 g maslaca
1 jaje
malo soli
žlica kiselog vrhnja

Za nadjev:

4 jaja
200 g vrhnja za kuhanje
50 ml mlijeka
150 g svježeg sira
2-3 mlada luka, nasjeckana na kolutiće
malo muškatnog oraščića
prstohvat soli, svježe mljeveni papar

Priprema:

Pomiješajte sastojke za tijesto. Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima “utabajte” u kalup. Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku. Razmutite jaja i dodajte im vrhnje za kuhanje, sol i papar te mlijeko. Umiješajte sir i mladi luk. Tijesto stavite u zagrijanu pećnicu na pet minuta. Nadjev izlijte na tijesto i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva, dok se smjesa ne zapeče, a tijesto ne poprimi zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2024 04:15