Besplatna, a dobra

Mirisne cvjetove bazge pohamo i radimo od njih čaj i sirup koji nas vraćaju u djetinjstvo

No nisu to jedini recepti koje možete napraviti. Donosimo ih još nekoliko, a cheesecake će vas raspametiti

Ako možemo reći da neka biljka ima retro prizvuk, onda je to bazga. Nekad davno sadila se kao prirodna granica i ograda prema susjedima, jer je otporna i gotovo ju je nemoguće iskorijeniti. No, danas je situacija nešto drugačija. Mahom je ostala uz prometnice pa se ne preporuča koristiti ili se, da bismo ubrali njezine mirisne cvjetove, za nju valja dobro pomučiti zavlačeći se u šipražje.

image
Berislava Picek/Cropix

Proteklih ste dana, ako ste imali priliku boraviti u prirodi, možda primijetili mirisno drvo velikih bijelih cvjetova. Bila je to zasigurno ona, jer je stigla sramežljiva sezona bazge koju, jer je vrlo kratka, treba znati dobro iskoristiti. Stoga vam donosimo prilično jednostavne recepte s bazgom ili zovom, koji će vas na prvi griz ili gutljaj zasigurno vratiti u djetinjstvo.

Pohana bazga

Ovo će jelo oduševiti svako nepce, kazala je kad je isprobala recept Mateja Domitrović. Bitno je napraviti smjesu teksturom sličnu onoj za palačinke, ali s malo drugačijim sastojcima.

image
Berislava Picek/Cropix

Trebaju vam:

  • jaja
  • vanilin šećer
  • mlijeko
  • desertno vino
  • brašno
  • naribana korica limuna
  • prstohvat soli
  • ekstrakt vanilije (po želji).

Priprema:

Od navedenih sastojaka umutite glatku smjesu. U smjesu uronite cvijet držeći ga za stapku. Cvijet držite drvenom pincetom ili hvataljkom.
Ulje zagrijte u dubljoj posudi, pa u njega kad je vruće stavite i lagano okrećite cvjetove bazge kako bi se cvjetići što bolje raširili. Pržite kratko, tek toliko da smjesa dobije zlatnu boju.
Pečene cvjetove stavite kratko na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
Prije serviranja cvjetiće možete posuti šećerom u prahu, a ni kuglica sladoleda neće biti na odmet.

Salata s bazgom

Ovako pripremljena bazga u tempuri na salati s mirisnim octom po receptu Berislave Picek sasvim sigurno će vas oduševiti.

image
Berislava Picek/Cropix

Osnovni sastojak:

  • razne salate: zelena salata, radič, naribana mrkva, krastavci, tikvica s roštilja, crveni grah

Za tempuru:

  • cvjetovi bazge
  • rižino brašno
  • naribana limunova korica
  • ledena voda
  • malo soli

Za preljev:

  • 10 cvjetova bazge
  • 1 l jabučnog octa

Priprema za salatu:

Cvjetove bazge operite i posušite.
Napravite smjesu od brašna, ledene vode, naribane limunove korice i malo soli.
Ugrijte ulje, cvjetove bazge umačite u tempuru i kratko pržite.
Očistite i operite salate, stavite u veliku zdjelu, na vrh stavite bazgu pa začinite maslinovim uljem, soli i jabučnim octom uz dodatak meda.

Priprema za preljev:

U ocat stavite cvjetove, dobro zatvorite i ostavite na toplom 14 dana.
Procijedite i koristite za salate.

Sirup od bazge

Drugi najčešći domaći pripravak od bazge je sok u obliku sirupa koji se kasnije razrjeđuje vodom. Za Dobru hranu otkrio ga je vrtlar Hrvoje Kovach iz Botaničkog vrta u Zagrebu.

image
Berislava Picek/Cropix

Trebaju vam:

  • svježi cvjetovi bazge, oko 30 komada
  • 2 kg šećera
  • 4 domaća nešpricana limuna
  • 2 l prokuhane i ohlađene vode

Priprema:

U veću posudu stavite šećer i prelijte ga vodom. Dodajte na manje komade narezan limun te sve dobro prokuhajte. Bitno je da se šećer dobro rastopi. Maknite s vatre i pustite da se tekućina dobro ohladi.
Ohlađenu tekućinu prelijte preko cvjetova bazge. Posudu prekrijte čistom gazom i ostavite tako da stoji minimalno dva dana na sobnoj temperaturi.
Nakon potrebnog vremena stajanja, procijedite u staklene boce i stavite na tamno i hladno mjesto.
Osim kao sok, sirup možete dodati kompotima, ledenom čaju ili pak njime začiniti voćnu salatu.

Cheesecake od bazge i limuna

Ovaj recept pripremila nam je i ustupila Mateja Domitrović, koja nam je otkrila kako je, uz bazgu i limun, dobra ideja kombinaciji dodati i malo otopljene bijele čokolade.

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

  • 220 g keksa
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 400 g svježeg sira, što kremastijeg
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • šećer u prahu
  • 1 limun
  • 2 žlice sirupa od bazge

Priprema:

Kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ih usitnite batom za meso ili valjkom za tijesto.
Rastopite maslac, pa njime prelijte kekse i šećer. Smjesu od keksa rasporedite u kalup za torte i ostavite na hlađenju u frižideru (oko sat do dva).
U posudu stavite sir pa mu dodajte naribanu limunovu koricu, sok i sirup od bazge. Dodajte ih postepeno dok ne postignete željeni okus, a zatim dodajte i šećer u prahu.
Na kraju umiješajte nježno i istučeni šlag. Rasporedite smjesu po podlozi od keksa i hladite par sati u frižideru.

Ledeni čaj od bazge i kamilice

A kako nam se bliži ljetno vrijeme kada će nam osvježenje u obliku hladnih napitaka biti i više nego dobrodošlo, otkrit ćemo vam i favorit Dobre hrane.

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

  • par sušenih cvjetova bazge
  • stručak svježe kamilice
  • 2 limuna
  • 2 limete
  • par žlica meda ili javorova sirupa

Priprema:

Cvjetove bazge prelijte vrućom vodom i pustite da odstoje nekoliko minuta.
Procijedite i pustite dobivenu tekućinu da se ohladi.
U međuvremenu iscijedite limun i limetu i pomiješajte s javorovim sirupom.
Istrgnite par cvjetića kamilice i stavite sa strane.
Kad se čaj od bazge ohladio, začinite ga mješavinom citrusa i javorova sirupa. Na kraju ubacite cvjetove kamilice i poslužite.

Više recepata s bazgom, kao i savjete kako je brati i što obavezno izbjegavati, pronađite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 07:29