Na granici varaždinskog kraja i Međimurja, tek koji kilometar od mosta na Dravi, u Pušćinama vedar ženski trio iz udruge Žene Pušćina u domu je Ivanke Bene, koji miriše na gibanicu. Žene se već neko vrijeme ne viđaju zbog pandemije i jedna drugoj nedostaju. Njih tri, jedna u svečanoj, a druge dvije u radnoj nošnji, zajedno za visokim radnim pultom pripremaju gibanicu. Zamijese tijesto, razvaljaju ga, namažu rastopljenim maslacem svaki "mlinac". Slažu ih redom s četiri različita punjenja između njih. Izmjenjuju se suhi i vlažni nadjevi - jabuke, sir, orasi i mak. Moćan je to kolač, kažu. Oko njega se valja i potruditi.
"Pripremalo ga se uglavnom za blagdane, pričest, proštenje, krstitke... Nije bio skup, sastojaka je bilo u svakom domaćinstvu, ali stajao je vremena, a ono je bilo bogatstvo. Najmanje dva sata treba za pripremu", kažu domaćice.
Sve tkanine u Ivankinoj kući od starog su seljačkog platna, koje je ostalo još od puničina miraza. Punica je čuvala pospremljeno, Ivanka izvukla iz ormara, sašila nošnju, jastučnice, prekrivače... U trenutku otvaranja pećnice dolaze Ivankina kći i zet. Mirisu gibanice nisu mogli odoljeti. A zet je, gle vraga, jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara, Marko Palfi. Nakon dolaska Ivanki Bene nismo znali da pod svojim krovom ima genija. Za njega je i ona, sa svojom gibanicom, jednako genijalna.
Za kore će vam trebati:
500 g glatkog brašna
50 ml suncokretova ulja
prstohvat soli
mlaka voda
Za nadjeve će vam trebati:
500 g svježeg sira
250 g mljevenog maka
1 kg jabuka
250 g mljevenih oraha
500 ml vrhnja (prema želji mileram ili obično, umućeno da bude tekuće)
2 jaja
1 vanilin šećer
200 g šećera
1 korica limuna
250 g maslaca
Priprema:
Umijesite mekše tijesto, razdijelite ga na pet hljepčića i ostavite poklopljeno na toplome počivati sat vremena. Pleh veličine 35 x 40 cm premažite maslacem i slažite po redu. Prvu koru stavite u pleh i premažite je rastopljenim maslacem. Po njoj rasporedite nadjev koji ste pripremili tako što ste orahe pomiješali sa 50 g šećera i prelili trećinom vrhnja. Zatim stavite drugu koru i premažite je maslacem. Rasporedite po njoj sir koji ste pomiješali sa 50 g šećera i jajima. Stavite treću koru i premažite ju maslacem. Idući nadjev je mak pomiješan sa 50 g šećera i koricom limuna, preliven trećinom vrhnja. Četvrtu koru stavite u pleh i premažite maslacem. Poslažite po njoj naribane i ocijeđene jabuke koje ste pomiješali s cimetom i 50 g šećera. Prekrijte posljednjom korom i premažite ostatkom vrhnja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta.