RECEPT DANA

Maša Salopek, najbolja slastičarka na svijetu, otkrila nam je kako radi međimursku zlevanjku

 Vedran Peteh/
Komad tek pečenog mirisnog kolača odlično paše uz šljuk prave domaće šljivovice

Maša Salopek, rodom iz Čakovca u rujnu 2021. godine primila nagradu The Best Chef Pastry Award prema izboru The Best Chef. Zahvaljujući toj prestižnoj nagradi, ova 34-godišnja Čakovčanka koja radi na poziciji pastry chefa u Hiši Franko postala je najbolji pastry chef odnosno najbolja slastičarka na svijetu. Svečana dodjela nagrada održana je u Amsterdamu, a laureate bira stotinjak anonimnih profesionalaca koji putuju svijetom i otkrivaju talente. Redom su to novinari, fotografi, gastronomski kritičari.

Svojevremeno smo je posjetili na njenom radnom mjestu u Hiši Franko, slovenskom restoranu koji nosi dvije Michelinove zvjezdice. Zamolili smo Mašu da nam otkrije recept za svoju međimursku zlevanjku. Veliki komad sočnog kolača nismo uspjeli cijelog pojesti u autu na putu kući, ali nam je ostao jednako sočan i svjež i sljedećeg dana kad smo ga ponijeli na planinarenje na Klek.

RECEPT ZA ZLEVANJKU

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml maslinova ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 250 g mljevenih oraha
  • 40 g šećera
  • rum (ako ga želite učiniti privlačnijim)

DODATNO:

  • nekoliko žlica domaćeg džema od šljiva
  • 600 ml kiselog vrhnja
image
Vedran Peteh/

U mikseru jako dobro izmiksajte jaja sa šećerom te dodajte mlijeko i ulje. Ponovno promiješajte i dodajte suhe sastojke (prašak za pecivo, kukuruzno brašno, oštro brašno i sol. Možete dodati čak i 50 g palente) pa sve zajedno sjedinite u homogenu smjesu. Zagrijte pećnicu na 250 °C, a u međuvremenu izmiješajte preostale sastojke u posebnoj posudi - orahe, šećer i rum! Moja mama obično stavlja puno ruma, a ja čak i više! U pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, prvo stavite pola količine smjese za tijesto, zatim pola količine smjese s orasima. Nakon toga stavite ostatak smjese za tijesto te ostatak smjese s orasima. Ubacite još nekoliko žlica domaćeg džema od šljive, i sve premažite kiselim vrhnjem. Pecite kolač na 250 °C do trena kad se tijesto napuhne, a zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite dok kiselo vrhnje ne postane zlatnosmeđe, otprilike 25 minuta.

Još jedan savjet - uz komad pečenog kolača odlično će se sljubiti čašica domaće šljivovice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2024 20:59