VARAŽDIN BREG

Marinirani gusji batak i zabatak s heljdom, korjenastim povrćem i butternut tikvom

 Berislava Picek/Cropix/
Slavica Kirin, glavna kuharica legendarnog Češljaša, pripremila je pečeni gusji batak sa zabatkom u marinadi od soja sosa i meda

Za marinadu će vam trebati:

4 žlice meda

1 žličica timijana

1 žličica korijandera

4 žlice soja sosa

3 režnja češnjaka

1 žličica đumbira

prstohvat cimeta

sol i papar

Za heljdu:

1 luk

1 žuta mrkva

1 crvena mrkva

korijen celera

korijen peršina

komorač

gusja mast

butternut tikva

hajdina kaša

sol i papar

Za salatu:

4 cikle

4 žlice maslinova ulja

4 žlice balzamičnog octa

200 g mini mozzarelle

šaka krupno sjeckanih lješnjaka

korica limuna

sol i papar

Priprema:

Gusku premažite marinadom i ostavite preko noći. Pecite je okrenutu kožom prema gore u pećnici 50 minuta na 180 stupnja. Dok se guska peče, heljdu dobro operite i kuhajte deset minuta. Na gusjoj masti prepržite luk, dodajte ostalo povrće narezano na kockice, prodinstajte nekoliko minuta i začinite. Tikvu s korom dobro operite, stavite u protvan, posolite, popaprite, poškropite maslinovim uljem i acetom. Pecite u pećnici dok ne omekša.

Ciklu za salatu dobro operite pa svaku pokapajte uljem i acetom te posolite i popaprite. Pecite 40 minuta na 190 stupnjeva. Pečenu ciklu ohladite, narežite na kockice, po njoj stavite mozzarellu i posipajte grubo mljevenim lješnjacima. Ukrasite naribanom koricom limuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 03:36