Jeli bi ga svaki dan

Malo je reći da ćete ovo jelo obožavati! Jako je fino i pola sastojaka već imate kod kuće

Naša suradnica Željka Klemenčić otkriva recept za jelo koje nam se svidjelo na prvi zalogaj, a sigurni smo da ćete ga tako i vi doživjeti

Njezino ime nije vam nepoznato ako ste zaljubljenik u kuhanje. Željka Klemenčić, naime, na sceni je već dobro poznato ime. Mnogi je se sjećaju još iz vremena dok je uređivala Playboy, drugi kad je pokrenula prilog Jutarnjeg lista Dobra hrana, a šira javnost zapamtila ju je iz televizijskog showa "Tri, dva, jedan... kuhaj". Međutim, onima koji znaju što Željka uistinu voli i radi, nije nepoznato da se upravo ona krije iza projekta Mrvica te da je do sad objavila i nekoliko knjiga. Autorica je kuharice "Sva lica batata", "Mrvica svaki dan", "Sretno dijete koje jede sve" i najnovije, knjige "Zelen". Iznimno cijenjena među kolegama, ali i zaljubljenicima u čiste okuse, prirodni uzgoj i vrtlarenje te promišljanje o hrani koju jedemo, Željka je velika inspiracija. A nama je bila logičan izbor za suradnicu na temi jesenskog broja magazina Dobra hrana.

image
Berislava Picek/Cropix

Šuma na prijelazu iz ljeta u jesen bila joj je inspiracija za jela koja nam je pripremilano ona je divljač, kao mnogima glavnu asocijaciju na šumu, preskočila. Ističe, htjela je dati šansu manje očiglednim likovima: divljem bilju, gljivama i šumskim plodovima, pa vam u nastavku donosimo još jedan od njezinih recepata.

No to, naravno, nije sve. U novom broju magazina Dobra hrana možete pronaći Željkine recepte za krem juhu od kestena i buče, vrganje u škartocu sa svježim začinima, varivo od crne leće i kestena, šumsku frittatu, mladi grah s gljivama, šumske tenke štrukle, njoke od crnog sljeza s lisičicama i kaduljom i kekse od lješnjaka s čokoladom i cikorijom. Danas vam donosimo Željkin recept za jelo koje ćete obožavati, jer ne samo da nećete baciti stari kruh, nego ćete otkriti i koliko se okusa krije u ovom divnom jelu s gljivama.

image
Berislava Picek/Cropix

PUDING OD STAROG KRUHA I GLJIVA

Trebat će vam:
4-5 šnita starog sourdough kruha
2 žlice maslinova ulja
2 šalotke
1 poriluk, samo bijeli dio
3 češnja češnjaka
200 g svježih vrganja
200 g svježih lisičica
2 žlice maslaca
5 jaja
1 šalica kiselog vrhnja
šalica temeljca (povrtni ili pileći)
sol, svježe mljeveni papar
100 g cheddar sir
manje grančica ružmarina i dvije grančice timijana

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Kruh narežite na kockice i zapecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva, samo da malo porumeni. Na ulju zažutite nasjeckane šalotke i poriluk, dodajte češnjak pa onda i nasjeckane gljive. Posolite i dinstajte dok sasvim ne omekša. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, ostatak maslaca dodajte gljivama. Pomiješajte istučena jaja, kiselo vrhnje i temeljac. Posolite i poparite, dodajte usitnjeni ružmarin i timijan. Prepečeni kruh rasporedite po vatrostalnoj posudi. Prelijte polovicom smjese od jaja i vrhnja i pustite neka odstoji deset minuta i dobro se natopi. Nakon toga dodajte gljive pa prelijte drugom polovicom smjese. Sve pospite naribanim sirom i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 40-45 minuta. Servirajte toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 16:31