Trebat će vam:
100-120 g mljevenog mesa u obliku pljeskavice
80-110 g brioche peciva
zelena salata (kristalka, puterica,…)
1-2 listića cheddara
1-2 šnite rajčice
ukiseljeni luk ili krastavci
hrskava slanina
Za umak:
kečap
majoneza
senf
limun
naribani đumbir
Priprema:
Pripremite umak postepeno miješajući kečap, majonezu, senf, limun i naribani đumbir tako da dobijete umak čija vam kiselina odgovara, a da je dovoljno gladak i kremast. Narežite i pripremite za slaganje burgera rajčicu i salatu koju je najbolje narezati na trakice. Špek narežite na trake pa popržite kratko na roštilju, a zatim ga prebacite na kuhinjski papir i pustite da se ohladi i postane hrskaviji. Pecite meso na rešetki na vatri srednje jačine uz redovito okretanje. Provjerite je li meso gotovo pritiskom, kao i kod ćevapa. Ono ne smije biti mekano, nego ipak treba pružati otpor. Mjerite li unutarnju temperaturu mesa, ona mora doseći 70°C. Pri kraju dodajte cheddar na meso da se dodatno otopi. Razrežite brioche i premažite dijelove umakom te ih stavite na rešetku da se kratko zapeku. Time se dodatno omekšava pecivo te ono dobije još bolji okus. Slažite burger tako da na donji dio peciva stavite zelenu salatu, kriške rajčice, zatim meso s cheddarom, a potom špek te na kraju neki izvor kiseline, bilo krastavce ili ukiseljeni luk.
SAVJET!
Većinom je idealno pecivo od 90 grama, no pri odabiru veliku ulogu igra koliko meso tijekom termičke obrade kalira, odnosno koliko će se stisnuti. Bilo bi dobro da promjer peciva i mesa odgovaraju kako bi burger bilo jednostavno jesti. Umjesto slanine, kao element hrskavosti uvijek možete koristiti prženi luk.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....