Luk koji možete namazati na kruh!

Znate li pripremiti pekmez od luka?

Povrće koje se upotrebljava na cijelom svijetu, glavice bez kojih je nemoguće zamisliti pripremu hrane iz svih podneblja, može se pripremiti i u obliku pikantnog pekmeza. Zašto? Pa, jeste li, nakon primjerice, mariniranih ribica u luku i kvasini, mogli odoljeti toćanju safta?

Eh, pekmez ja malko nalik toj marinadi, a ipak malčice drukčiji. Porijeklo mu se ne zna: vole ga na istoku i zapadu, obožavali su ga kraljevi na engleskim dvorovima, gostili se njime u ruskim palačama. Osnova je naravno crveni luk, ocat i šećer. A, o začinima ovisi kakav će biti pekmez: ljut, pikantan…

Mi smo napravili varijantu s jabučnim octom, vatrenom čili papričicom, grožđicama i klinčićima… probajte, ukućani i gosti će biti oduševljeni. Neki ga vole premazati na preprženu fetu kruha, drugi ga poslužuju s pečenjem ili uz odreske od mljevenog mesa ili dvije do tri žlice pomiješaju s vrhnjem za kuhanje i u tren oka naprave savršen umak za pržene pileće filete. Za one koji vole vinsku notu možda će vam se svidjeti marmelada od luka i vina.

A sad-recept!

  • 2 kg crvenog luka (birajte tvrde glavice)
  • 1 kg i 500 g šećera
  • 100 g grožđica
  • 1 vrlo sitno sjeckana svježa čili papričica
  • 4 lista lovora
  • 10 cijelih karanfilčića
  • 500 ml bijelog vina
  • 500 ml vinskog octa

Luk ogulite, presijecite glavice na pola pa režite na što uže kriškice. Stavite ih u veliku posudu i dobro promiješajte sa šećerom. Pokrijte i neka stoji sat vremena. Preselite luk u posudu u kojoj ćete ga kuhati zajedno s tekućinom. Dodajte začine, vino i ocat pa kuhajte dok ne zavrije. Uz miješanje kuhajte dok tekućina gotovo posve ne ispari, odnosno dok pekmez ne postane gust i ljepljiv. Njime napunite u pećnici sterilizirane staklenke i dobro zatvorite patentnim poklopcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 16:13