OVO ŽELIMO ZA RUČAK!

Lidia Bastianich podijelila recept za fuže s pilećim raguom, podsjeća na istarski klasik koji obožavamo

Poznata televizijska chefica naših korijena u svoj ragu dodaje gljive, jetrica i nekoliko drugih dodataka koji jelo čine još bogatijim

"Ovo je bilo tradicionalno jelo za nedjeljni ručak kada sam odrastala. Subotom bi moja nona Rosa uhvatila jednog ili dva pilića koji su još trčali po dvorištu, očistila ih i narezala na komade, a u nedjelju ujutro bi zatim iskoristila vrat, glavu, iznutrice i nogice za juhu, a od ostatka bi napravila gusti ragu. Piliće iz našeg dvorišta uvijek je trebalo kuhati malo dulje pa je za to vrijeme napravila i fuže", napisala je Lidia Bastianich u jednoj svojoj nedavnoj objavi, uz recept za jelo koje naziva fužima s pilećim raguom.

PRIČA O LIDIJI BASTIANICH

image
Marko Miscevic/Cropix

Izgledom nas je odmah podsjetilo na fuže sa žgvacetom u kojima smo svojevremeno uživali u kuhinji Mirjane Benvenuti, majke poznatih istarskih vinara Alberta i Nikole Benvenutija. Budući da je Lidia Bastianich u svom receptu navela samo sastojke i postupak pripreme za, kako ga naziva, pileći ragu, mi u nastavku ostavljamo i provjereno dobar recept za fuže, u čijoj smo pripremi i sami sudjelovali.

Također, Bastianich u svoj ragu dodaje i sušene te svježe gljive, jetrica i vino, a u slučaju da nešto od toga izbjegavate, jednostavno preskočite. Dobar umak dobit ćete već i od malo pirjanog luka, domaće piletine, temeljca i začina, kao što to radi Mirjana Benvenuti.

KORAK PO KORAK: FUŽI

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

"Fuži su nalik tjestenini koja se naziva garganeli, a ako želite napraviti svježe, svaki komad tijesta oblikovan u dijamant potrebno je omotati oko prsta ili drvene kuhače i spojiti dvije suprotne strane. Fuži se zatim slažu jedan do drugog kao vojnici na drvenu dasku kako bi se kratko osušili. Ubacuju se u vrelu, slanu vodu, ocijede i poslužuju uz pileći ragu s ribanim sirom", objasnila je Bastianich u svojoj objavi.

image
Berislava Picek/Cropix/

Dodala je i kako je ovo jelo nekada bilo dio klasičnog ručka u njezinoj obitelji, a posluživalo se nakon nekoliko feta pršuta i salate, u kojima se uživalo za predjelo. Recept danas slavne američke televizijske kuharice hrvatskih korijena potražite u nastavku.

Trebat će vam:

oko 1 litra pilećeg temeljca
½ šalice sušenih gljiva
6 pilećih bataka s kostima, bez kože
sol i svježe mljeveni crni papar
3 žlice maslinova ulja, plus za preliti nakon serviranja
1 srednja glavica luka
3 žlice koncentrata rajčice
120 g pilećih jetrica
2 lovorova lista
1 grančica ružmarina
¼ žličice mljevenog klinčića
1 šalica suhog bijelog vina*
oko 350 g gljiva
svježi peršin
oko ½ kg fuža
ribani sir (grana padano)

Priprema:

Ako imate hladan temeljac, zagrijte ga na laganoj vatri. S nekoliko žlica toplog temeljca prelijte sušene gljive i pustite da omekšaju. Ocijedite i sačuvajte tekućinu. Piletinu začinite soli i paprom. U posudi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte piletinu i zapecite je sa svih strana. Maknite iz posude na tanjur. Na istu masnoću dodajte sitno sjeckani luk. Kuhajte dok ne omekša. Dodajte koncentrat rajčice, pomiješajte i kuhajte minutu, dvije. Dodajte pileća jetrica koje ste također nasjeckali. Pirjajte 2 minute. Dodajte sjeckane suhe pa namočene gljive, lovorov list, ružmarin, klinčić, vino i pustite da se krčka oko 2 minute. Vratite piletinu, dodajte tekućinu u kojoj su se namakale suhe gljive. Dodajte temeljca toliko da pokrije sve sastojke. Kuhajte pokriveno 20-ak minuta. Otklopite, dodajte svježe gljive koje ste nasjeckali. Pomiješajte i kuhajte 20-25 minuta, ili dok piletina ne omekša i meso počne otpadati s kosti. Ugasite vatru, izvadite piletinu, maknite kosti i vilicom meso usitnite na komadiće pa vratite u umak. Izvadite lovorov list i ružmarin. Dodatno začinite ako je potrebno. Skuhajte tjesteninu, umiješajte u pola umaka, a drugu polovicu prebacite u posebnu zdjelu. Dodajte sitno sjeckani peršin i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, ako je to potrebno. Prelijte s malo maslinova ulja, sve dobro promiješajte, dodajte ribani sir i poslužite uz ostatak umaka u zdjeli kako bi svatko za stolom mogao dodati još.

Dodatno!

Jedna šalica odnosi se na mjeru od 230 mililitara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 10:20