ZA PRSTE POLIZATI

Kupite komad janjetine i napravite sočnu pljeskavicu s brzim umakom od jogurta

 Marko Miscevic/Cropix
Christian Misirača otkrio nam je što se to kuha u Pojoda Nautic Clubu u centru Zagreba

Za jednu osobu trebat će vam:

250 g mljevene janjetine od buta

sol

papar

pola čajne žlice kima

čajna žlica sitno sjeckanog luka

pola čajne žličice češnjaka u prahu

Tzatziki

Sastojci:

svježi krastavac težine 0,2 kg

prstohvat soli

2 jušne žlice čvrstog jogurta

par kapi limunova soka

3-4 listića mente

svježe sjeckani češnjak, po želji

krumpir, oblikovan u kockice 3x3 cm

salata od matovilca

segmenti šipka

Postupak:

Mljevenu janjetinu (zamolite mesara da vam otkošti janjeći but te da ga samelje jedanput) začiniti solju, paprom, češnjakom u prahu, kimom (mljevenim ili ga sami zdrobite u mužaru).

Dodati sitno sjeckani crveni luk. Meso janjetine oblikovati u pljeskavice, ne pretanke kako bi ostale sočne. Peći ih na jakoj vatri te paziti da se ne prepeku (mogu ostati i blago ružičaste, medium well).

Salatu od matovilca blago začiniti maslinovim uljem i limunovim sokom te ju ukrasiti segmentima nara (šipka). Pljeskavicu, krumpir i salatu posložiti na tanjur, a pokraj mesa i salate izdašno poslužiti umak tzatziki.

Umak tzatziki:

Krastavac oguliti te ga naribati i začiniti solju. Pustiti da odstoji. Kada je pustio vodu, dobro ga ocijediti i začiniti mentom, limunovim sokom, maslinovim uljem i čvrstim jogurtom te s malo sjeckanog češnjaka.

Krumpir oguliti i oblikovati ga u kockice te ga lagano pržiti u dubokom ulju do zlatnožute boje. Posoliti ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 23:22