IZ OBITELJSKE TRADICIJE

KUHINJSKI LABOS DOBRE HRANE: Detaljne korak po korak upute kako napraviti pravi bosanski burek s mesom po domaćem receptu!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Sve o bosanskim pitama naučila je od mame. Razvlačila ih je već s deset godina, a sad otkriva sve tajne i trikove iz bogate obiteljske tradicije

Trebat će vam:

Za jufku:

500 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
300 ml mlake vode

Brašno stavite u posudu i posolite ga. Mlaku vodu dodajte postupno u brašno rukom sve miješajući. Kad se tijesto počne formirati, počnite mijesiti energičnije. Mijesite donjim dijelom dlana desetak minuta. Tijesto nakon deset minuta mora biti glatko na površini, a posuda u kojoj ste ga mijesili mora biti potpuno čista. Ostavite ga da se odmori pola sata na sobnoj temperaturi prekriveno krpom.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Za burek:

2 srednja luka
500 grama junećeg buta
malo suncokretova ulja
sol
čajna žličica papra
1 dl goveđeg temeljca

Priprema:

KORAK 1.

Brašno, sol i mlaku vodu pomiješajte u posudi i mijesite donjim dijelom dlana desetak minuta. Tijesto mora biti glatko na površini, a posuda u kojoj ste ga mijesili potpuno čista.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 2.

Nakon što se tijesto odmorilo pola sata na sobnoj temperaturi prekriveno krpom, preselite ga na pobrašnjenu površinu.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 3.

Tijesto počnite valjati oklagijom okrećući tijesto. Cilj je dobiti kružnicu.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 4.

Rukom lagano razvucite jedan dio ruba jufke, namotajte ga pažljivo na oklagiju i nastavite motati do kraja kruga. I tako dok ne obiđete cijelu kružnicu.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 5.

Jufku možete i dizati oklagijom u zrak kako bi se bolje razvukla.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 6.

Dobivenu jufku prelijte s malo ulja i rasporedite ga po cijeloj jufki.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 7.

Kako biste se uvjerili da je ulje ravnomjerno raspoređeno po jufki, krajeve kružnice naizmjenično savijajte prema centru i ponovno vratite na staro mjesto.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 8.

Luk pomiješajte s mesom, posolite i popaprite. Na dva najduža ruba stola posložite nadjev od mesa ravnomjerno.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 9.

Krajeve koji vam vire preko stola prebacite preko nadjeva.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 10.

Pomoću stolnjaka zamotajte jufku do polovice. Isto učinite i s druge strane stola.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 11.

Jufku prerežite kako biste dobili dvije „zmijice“ iste debljine.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 12.

Oblikujte zvrkove željene veličine.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 13.

Stavite peći na 200 stupnjeva Celzijevih oko 35 minuta ili dok zvrkovi ne poprime zlatno smeđu boju.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 14.

Temeljac zagrijte pet minuta prije nego je pita pečena. Kad je gotova, pitu prelijte vrućim temeljcem.

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 22:48