Ove jeseni kad god smo zašli u šumu, posrećilo bi nam se, barem što se tiče gljiva koje nam posljednja dva mjeseca zaokupljaju svu pozornost. Vrganji su zamrznuti i osušeni, sunčanice također, prosenjaci ukiseljeni, a kratko smo se častili i grmačicama. Puzice nam nisu osobito drage, puštaju toliko sluzi pri kuhanju da nas nekako odbijaju, a ni od njihova okusa nismo u transu.
No, sad je došao red na mrke trube, zanimljive već i po samom nazivu, jer zovu ih i mrkim i crnim, ali i mrtvačkim trubama. Plijene pozornost izgledom jer imaju oblik trube, roga ili lijevka, a boja im varira od smeđe, tamnosive do crne i da ne znamo da su jestive, vjerojatno bismo ih zaobišli u širokom luku.
Njihov latinski naziv Craterellus cornucopioides u prijevodu znači rog obilja pa ih tako i Britanci zovu Horn of plenty, ali i Trumpet of the dead.
Njihova aromatičnost toliko je cijenjena da ih nazivaju i tartufima za siromahe. Dakle, kako god ih pripremili, može se reći da ćete imati bogovsku gozbu jer crne trubice svaki će stol učiniti kraljevskom trpezom.