No, jedna priča uvijek je ista - čije je grožđe slađe, kome je bolje rodilo, tko količinski ima više i u konačnici koliko će vina biti. A meni su berbe posebne zbog nekih drugih sitnica. To jutro kad se skupimo u vinogradu prisutno je posebno veselje, ali i vlada napetost što nas čeka u trsju, koliko će se grožđa ubrati... Najprije krećemo s obilnim doručkom, tu je svega, domaće kobase, sir, vrhnje, domaći kruh i normalno koja kapljica od prošle godine da se utvrdi gradivo. Zatim vesela družina na leđa stavlja pute (tako u Zagorju kažu za košaru u koju se stavlja grožđe) i uz veselo komentiranje svega i svačega polako počinjemo s berbom. S obzirom na to da obožavam te mirisne bobice, najprije kušam da vidim što mi to beremo ovu godinu. I uvijek malo zaostanem, no brzo ja njih sustignem. I onda krenu priče onih malo starijih tko se upoznao na kojoj berbi pa tko je koga oženil... I kako berba odmiče, tako se i dan polako bliži kraju. Detalj koji obožavam, jer uvijek je i u susjednom vinogradu berba, tko bude prvi gotov pukne iz nekakvih malih topića ili žene vrište. Jasno vam je da se pridružim vrisci jer u tom trenutku sav umor nekako nestane. Obožavam berbe i te divne uspomene s njih. A sad malo o grožđu - iako ima puno vrsta, sve bobice obiluju vitaminom A, B6, B, folnom kiselinom te vitaminom C. Fino se sljubljuju sa sirevima, uglavnom laganijim mesima poput piletine, puretine ili pak patke. Jela koja sam pripremala za editorijal vrlo su ukusna i ono najvažnije ne zahtijevaju dugu vremensku pripremu. Stoga skuhajte nešto po našim receptima.
PET RECEPATA DOBRE HRANE
KUHAMO S GROŽĐEM: Nakon što se zasitite svježih sočnih bobica, iskoristite ih za pripremu slanih jela i deserta!
Berbe grožđa uvijek su posebne po nekim pričama ili događajima. Istina je da je to veliki posao i umor pa još ako je ružno vrijeme, lijepi ti se blato po nogama, a grožđani sok po rukama...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....