Znam da često za jela koja kuham i dijelim recepte govorim da su toliko dobra da ih jedva čekam ponoviti, ali s ovim mi se to zbilja i dogodilo. U dva tjedna radila sam ga već tri puta i evo, tek što sam počistila zdjelicu, već razmišljam kad ću ga napraviti opet. Nešto je drugačije i nimalo klasično, ali je jelo koje je gotovo u pet minuta zajedno s kuhanjem rezanaca. Jako je kremasto i, vjerujte mi kad vam kažem, iznenadit će vas koliko je jednostavno, a ukusno i koliko je zapravo teško zaustaviti se jednom kada ga krenete jesti. Još važnije, idealno je za dane kad vam se baš ništa ne da i sve što vam treba je zdjelica toplog, utješnog jela. I sama sam ga prvi put napravila u trenutku slabosti, jednog dana po povratku s posla kada u hladnjaku nisam imala previše sastojaka, a baš mi se jelo nešto fino, orašasto i kremasto. Zamutila sam ovaj umak koji se ne kuha i zaljubila se.
I znam, možda će vas odbiti to što će vam za pripremu trebati sastojci kao što su udon ili soba rezanci i soja sos, ali jednom kad ove dodatke kupite, imat ćete ih dulje vrijeme, pa su svakako vrijedni ulaganja. Naravno, umjesto rižina octa koristiti možete i limunov sok, a neke sastojke poput sezamova ulja možete i izbaciti, no vjerujem da ćete, jednom kada isprobate ovo jelo, dobiti želju nabaviti baš sve s popisa i pripremati ga što češće. I na kraju, ovo je i službeno najjednostavniji recept koji s vama dijelim i jedan od onih za koje se zbilja nadam da ćete ga isprobati, a onda i dijeliti dalje. Mogao bi uljepšati mnoge umorne i teške dane.
Petominutni rezanci s kikiriki maslacem (za 2 osobe)
160 g udon ili soba rezanaca
3 žlice soja sosa
2,5 žlice kikiriki maslaca
1 žlica sezamova ulja
1 žlica rižina octa ili limunova soka
1 žlica meda ili javorova sirupa
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica češnjaka u prahu
1 žlica neutralnog ulja
1 žličica čili pahuljica ili malo čilija u prahu
1 žlica tostiranog sezama
1 mladi luk
Zagrijte slanu vodu do vrenja, dodajte rezance, a za to vrijeme u većoj posudi pomiješajte soja sos, kikiriki maslac, sezamovo ulje, rižin ocat ili limunov sok, med ili javorov sirup, mljeveni đumbir, češnjak u prahu, ulje i čili. Sve dobro povežite u pastu, a kad su rezanci pri kraju, mješavini dodajte i tri žlice vode u kojoj su se rezanci kuhali. Trebali biste dobiti umak. Kad su rezanci gotovi, ocijedite ih u cjedilu, a prije toga sačuvajte još malo vode od kuhanja. Odmah nakon što ste ih ocijedili, prebacite ih u umak i sve dobro pomiješajte. Ubacite sezam koji ste prethodno tostirali na vrućoj, suhoj tavi i dobro pomiješajte. Prebacite u posudice i pospite sjeckanim mladim lukom. Po želji, poprskajte s još malo limunova soka.