Srdele s radičem i špinatom
1/2 glavice manjeg radiča 250 g špinata nekoliko srdela (po želji) sol maslac repičino ili suncokretovo ulje |
Srdele ispecite na ulju. Možete, a i ne morate ih prethodno uvaljati u brašno. Posolite ih. Na malo maslaca stavite narezan radič i kada malo uvene ugasite vatru i dodajte špinat. Promiješajte, malo posolite i servirajte s pečenim ribicama.
Srdele s maslinama i rajčicom
1 kg srdela 1 nešpricani limun 4-5 cherry rajčica 4-5 grančice ružmarina 10 crnih maslina sol i papar maslinovo ulje 1,5 dcl bijelog vina |
Srdele očistite od ljuskica i odstranite im glavu zajedno s unutrašnjosti pa ih isperite vodom. Ostavite ih na hladnom da se malo ocijede. Rajčice narežite na ploškice ili ih samo prepolovite ako su jako male. U širu posudu za pečenje poslažite srdele jednu do druge i nastavite tako red po red, ako vam ostane koja viška rasporedite ih između redova. Rasporedite ravnomjerno po srdelama rajčicu te natrgajte ružmarin. Posolite i popaprite, a zatim poslažite i crne masline te ploške limuna. Zalijte sve maslinovim uljem i bijelim vinom, pokrijte aluminijskom folijom te pecite na 180 - 200 stupnjeva oko dvadeset minuta. Maknite foliju i kratko ih još zapecite. Jedite s kruhom koji umačite u sok od pečenja, a možete poslužiti i salatu od krastavaca i rajčica s mladim češnjakom.
Pečene srdele s lukom
16 srdela 5 glavica luka, narezanog na kolutiće 1 čajna žlica smeđeg šećera 1 dl bijelog vinskog octa grančica ružmarina malo maslinova ulja 1 šaka grožđica, kratko namočenih u vruću vodu 1 jušna žlica kapara |
Srdelama odstranite glavu i očistite unutrašnjost. Prstima ili nožem zarežite meso gdje se veže za kost, s donje i gornje strane, a zatim odstranite kost. Dobro ih osušite na kuhinjskom papiru, zatim uljem namažite stranu gdje im je koža te na vrućoj tavi pecite s kožom prema dolje. Kad meso posvijetli, srdele stavite po strani. U drugoj tavici zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i šećer te pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte grančicu ružmarina, grožđice i ocat pa kuhajte na laganoj vatri još minutu. Kad se luk ohladi, prelijte njime sardine (možete ga ostaviti preko noći u hladnjaku).
Srdele s pireom od celera i pečenom paprikom
1 kg svježih srdela (očišćenih, nabodenih na štapiće, ako su na roštilju, štapiće prije namočite) krupna sol 1 glavica celera 1 krumpir 3 češnja češnjaka 1/8 žličice sjemenki komorača, usitnjenih 2 grančice timijana 100 g maslaca maslinovo ulje 4 crvene paprike morska sol crni papar |
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Paprike namažite maslinovim uljem pa ih pecite dok ne potamne sa svih strana, izvadite, ostavite poklopljene da se opuste, pa ih ogulite. Celer, krumpir, komorač, češnjak i timijan prelijte vodom i zakuhajte. Posolite i kuhajte 20 minuta. Izvadite grančice timijana, smiksajte ih, propasirajte te postepeno dodajte maslac. Posolite i popaprite. Zagrijte roštilj ili grill tavu, pa grilajte nekoliko minuta sa svake strane, izvadite i posolite krupnom solju.
Srdele u pećnici
1 kg svježe srdele 3 žlice maslinova ulja 3 češnja češnjaka vezica svježeg peršina krupna sol sok jednog limuna |
Očistite srdele. Nasjeckajte češnjak i peršin pa ih pomiješajte s uljem i malo krupne soli. Smjesom dobro premažite srdele pa ih složite u vatrostalnu posudu. Prelijte ih ostatkom marinade, pa još po njima pokapajte limunov sok. U zagrijanoj pećnici (180 stupnjeva) pecite srdele 20-25 minuta. Za to vrijeme u slanoj vodi kuhajte povrće po izboru, brokulu, ćimulice, mladi kupus ili blitvu. Poslužite s pečenim srdelama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....