JGRILLA SAVJETUJE

Konačno dobri savjeti za pripremu ozbiljnih komada mesa, napravite tagliatu od ramsteka

 Berislava Picek/Cropix
Roštilj majstor Juraj Grabarić, poznatiji kao JGrilla, s nama je podijelio recept i nekoliko dobrih savjeta za pripremu ramsteka

Za 6 osoba trebat će vam:

700-950 g odležanog ramsteka

Za marinadu:
suncokretovo ili maslinovo ulje
sol i papar
1 kivi

Za pripremu:
2-3 grančice ružmarina
35 g maslaca
glavica češnjaka

Priprema:

Dan ranije marinirajte meso sa soli, paprom, uljem i zgnječenim kivijem čija će kiselina dodatno omekšati meso. Po mogućnosti ramstek vakuumirajte i držite u hladnjaku do roštiljanja. U gusanoj tavi koju ste stavili na rešetku roštilja otopite maslac i u njega ubacite neoljuštenu glavicu češnjaka kojoj ste odrezali korijen. Čim se krenu raditi mjehurići u maslacu, maknite tavu s vatre da maslac ne izgori. Držite tavu sa strane na indirektnoj vatri. Ramstek koji ste marinirali stavite na jaku vatru te pecite sa svake strane tri minute da se meso "zatvori". Što se prije zatvori, to bolje. Prebacite ga u tavu s maslacem i vratite tavu natrag na jaku vatru. Čim se maslac opet počne zagrijavati do mjehurića, maknite sa strane, nagnite tavu i pomoću žlice zalijevajte ramstek otopljenim maslacem i češnjakom. Radite to minutu, a zatim izvadite ramstek i vratite ga natrag na plamen te još kratko pecite s obje strane. Maknite ga potom na dasku i pustite deset minuta da odmori, a potom narežite na tanke trakice. Možete ih poslužiti same ili kao sastojak salate koju ste pripremili od rukole ili zelene salate, s pečenim jabukama i tostiranim orasima.

SAVJET!

Ako ramstek krenete odmah rezati i ne ostavite mu vremena da odmori, svi mesni sokovi će pri rezanju odmah iscuriti van. Nije riječ o krvi, nego o međustaničnoj tekućini koja ima boju tkiva koje je okružuje. Odmaranje mesa omogućuje da se ta tekućina smiri te da meso ostane sočno. Kupite li svježi, umjesto odležanog ramsteka (oko 12 dana suhog zrenja), potrebno ga je na jačoj vatri peći da se što brže zatvori te dulje podlijevati otopljenim maslacem. Tu su odležani komadi mesa zahvalniji jer čak i ako pogriješite i duže ih pečete, još uvijek ti odresci mogu ispasti meki, dok svježe meso preduga termička obrada može vrlo brzo isušiti i uništiti. Temperatura mesa trebala bi dosegnuti 49-54 °C.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 13:50