Kako je to dobro

Kombinacija za poželjeti: Slastičari obožavaju ovu namirnicu u kolačima, evo kako je spojiti s jagodama

Sezona je i jagoda i rabarbare, pa je šteta propustiti istražiti neke nove okuse, pogotovo jer bi vam se mogli svidjeti

Kad se spomene rabarbara, mnogima (posebice mlađim generacijama) nije jasno o čemu je riječ. No, ova zeljasta biljka izrazito ružičastih ili ljubičastih stapki, koja podsjeća na blitvu, vrlo je zahvalna namirnica. Možemo je koristiti za izradu kolača, preljeva, vineagreta, dodati u salate, sirup, koktele... Osim što ima brojne zdravstvene pogodnosti, zahvalna je namirnica jer jelima daje svoju karakterističnu kiselkastu notu, koja se odlično spaja s drugim, mahom slatkim namirnicama.

Za primjer uzmimo jagode, koje smo ovog puta odlučili spojiti u raskošnom kolaču s rabarbarom. Slad jagoda i kiselina rabarbare dobitna su kombinacija, pa vam stoga u nastavku donosimo dva recepta za slastice koja bi vam se itekako mogle svidjeti, pogotovo ako volite ove okuse, a sami možete istražiti kako je kasnije kombinirati i u drugim kolačima i jelima.

Možda niste znali

Rabarbara se upotrebljava uglavnom za pripremu deserata, odnosno koristi se kao voće iako ustvari pripada povrću.

Za jelo se upotrebljava samo stabljika jer su listovi otrovni (sadrže oksalnu kiselinu)! Kiselkasto-slatkog je okusa jer stabljike sadrže mnogo voćnih kiselina, posebno jabučne. Upravo zbog toga odlična je u pekmezima, raznim salatama, ali i u obliku umaka uz ribu ili meso, posebno svinjetinu, perad i janjetinu.

image
Dar1930/Getty Images

CRUMBLE OD RABARBARE I JAGODA

Trebat će vam:

300 g jagoda
300 g rabarbare
100 g oštrog brašna
100 g omekšalog maslaca
100 g smeđeg šećera
50 g drobljenih prženih lješnjaka

Priprema:

Rabarbari skinite listove i dobro je operite. Kad se posušila, stapke narežite na centimetar širine. Jagodama skinite kličke, operite ih i prepolovite. Uključite pećnicu da se grije. Narezane komade rabarbare i jagoda rasporediti u posudice za pečenje ili jednu vatrostalnu posudu ili pleh za pečenje kolača.

Za posip, u blenderu pomiješajte brašno i šećer, pa dodajte rashlađeni maslac narezan na kockice i obradite do pjenaste teksture. Jagode i rabarbaru sad posipajte dobivenim tijestom, a zatim i prženim lješnjacima pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 20 minuta.

image
Debbismirnoff/Getty Images

PITA OD RABARBARE I JAGODA

Trebat će vam:

Za tijesto:

130 g brašna
2 žličice šećera
½ žličice soli
6 žličica maslaca
2 žličice hladne vode

Za nadjev:

500 g rabarbare
500 g jagoda
100 g šećera

Za premaz:

1 jaje
1 žličica vode

Priprema:

Brašno, šećer, sol, maslac i vodu zamijesite u podatno tijesto. Formirajte ga u disk, pa ga zamotajte u prozirnu kuhinjsku foliju i stavite u hladnjak na 2 sata.

Za to vrijeme napravite nadjev. Operite rabarbaru, uklonite joj listove pa stapke narežite na manje komade. Stavite u dublju posudu šećer i rabarbaru i i kuhajte na srednje jakoj vatri oko pola sata. Za to vrijeme operite i prerežite jagode na pola, pa i njih dodajte da se kuhaju s rabarbarom još 10 minuta.

Upalite pećnicu. Pitu slažite tako da razvaljate 2/3 tijesta na veličinu kalupa za pite i njime obložite kalup. Zatim na tijesto dodajte nadjev (neka se prethodno malo ohladi), a ostatak tijesta razvaljajte, izrežite na trake ili modlicama u željene oblike i poredajte po piti. Tijesto premažite razmućenim jajem i vodom pa stavite peći na 180 °C oko 50 minuta.

image

Kolač od kruha i rabarbare

Bartosz Luczak/Getty Images

I na kraju, ali ne manje važno, rabarbaru možete upotrijebiti kad ne znate što ćete s ostacima starog kruha. Kolač od kruha i rabarbare toliko je dobar, da biste mu se također mogli češće vraćati, a super ideja je i kolač od rabarbare i pistacije. Isprobajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 02:57