Kolač od keksa i čokolade koji se ne peče

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 130 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 350 g oreo keksa ili nekih drugih s kremastim punjenjem u sredini
  • 150 g maslaca (otopljenog)
  • 2 čajne žličice želatine u prahu
  • 60 ml hladne vode
  • 300 g slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 110 g šećera
  • 200 g otopljene bijele čokolade
  • 400 g kremastog sira (može i milerama ili creme fraiche)
  • *dodatni preljev od karamele po želji
  • *otopljena crna čokolada za ukrašavanje

Priprema

1. korak

Kekse stavite u blender i usitnite ih, a zatim sjedinite otopljenim maslacem u homogenu smjesu. Rasporedite po plehu za pite, a zatim ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta kako bi se smjesa stisnula

2. korak

U malu posudicu stavite hladnu vodu, a zatim dodajte i želatinu, stavite na laganu vatru i uz kontinuirano miješanje zagrijavajte dok želatina potpuno ne nestane.

3. korak

U posebnoj zdjeli izradite kremu od kremastog sira, šlaga, ekstrakta vanilije i šećera pa izradite u glatku smjesu. Umiješajte zatim otopljenu želatinu i dodajte otopljenu bijelu čokoladu. Dodajte još malo keksa (ne fine smjese nego grubo natrgajte da ostanu komadići), zatim tako pripremljenu smjesu rasporedite preko ohlađene smijese keksa i maslaca.

4. korak

Ostavite u hladnjaku još barem sat-dva da se smjesa dobro ohladi, a najbolje bi bilo preko noći, ako uspijete izdržati. Po želji prelijte otopljnom crnom čokoladom ili karamelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 22:11