MOŽE ODMAH DVIJE KRIŠKE

Koja dobra torta! Zadnje ovosezonske jagode iskoristite za ovu kremastu i tako jednostavnu slasticu

Naša suradnica Slavica Šagolj, inače majstorica za slatko, otkrila nam je recept za jako kremastu i jako finu tortu. U slučaju da vam pri ruci nisu jagode, uvijek koristiti možete i, primjerice, maline

Svake godine jedva čekamo proljeće i ljeto zbog svježeg voća koje nas mami sa štandova na tržnici i bojama i mirisom. Kući uvijek odemo punih vrećica i s nadom da će biti i odličnog okusa da ih možemo s užitkom jesti same ili pak u finim tortama. A kako vam ne bi nedostajalo ideja što s njima spremiti, za ljetni broj magazina Dobra hrana naša suradnica Slavica Šagolj pripremila je čak sedam voćnih slastica! U jednoj od njih koristila je i svježe jagode pa požurite i ugrabite ih dok ih se još ponegdje može naći i od njih spremite ove mini torte.

image
Berislava Picek/Cropix

Mini torta s jagodama

Za biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice mlijeka
1 vanilin šećer
5 žlica brašna
prstohvat praška za pecivo

Za kremu:
200 g čvrstog kravljeg sira
2 čašice čvrstog jogurta
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 ml vrhnja za šlag
16 g želatine
300 g jagoda

Dodatno:
džem od jagoda
listići mente
ušećereni bademi za dekoraciju

Priprema:

Najprije izmiksajte sastojke za biskvit. U posudu stavite jaja i šećer te miksajte dok se sve ne zapjeni. Dodajte jedan po jedan sastojak - mlijeko, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Više mini kalupa (minimalno četiri komada) promjera 10 centimetara premažite masnoćom. Ravnomjerno rasporedite smjesu i pecite oko 18 minuta na 175 °C. Biskvit izvadite iz pećnice i dobro ga ohladite.

image
Berislava Picek/Cropix

Sir, jogurt, šećer i vanilin šećer stavite u dublju posudu za miksanje i sve sjedinite u glatku smjesu. Stavite sa strane. Želatinu pripremite prema uputi na pakiranju. U drugu posudu stavite vrhnje za šlag i izmiksajte ga u čvrsti šlag pa pred kraj umiješajte i želatinu. Sada sjedinite obje smjese laganim miješanjem špatulom. Ohlađeni biskvit premažite džemom od jagoda ili nekim drugim po želji. Polovicu jagoda izrežite na kriške i složite uz rub kalupa. Ostalu količinu jagoda sitno nasjeckajte i dodajte kremi. Kremu izlijte na biskvit pazeći da ne pomaknete jagode sa strane. Stavite kolač u hladnjak prije posluživanja minimalno dva sata. Prilikom serviranja dodajte još jagoda, koji listić mente i ušećereni badem.


image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovaj i ostalih šest recepata za voćne torte, kao i druge zanimljive priče i preporuke potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 27. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 11:12