Trebat će vam:
1 kg liganja
1 kg hobotnice
800 g krumpira
2 kapule
2 - 3 režnja češnjaka
150 ml bijelog suhog vina
1 grančica ružmarina
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Lignje očistiti od utrobe, izvaditi zub i oči s glave, isto napraviti s hobotnicom. Komin dobro zagrijati, na vatri zagrijati i poklopac peke. Kapulu očistiti i izrezati na četvrtine, krumpir oguliti, ovisno o veličini prerezati na polovice ili četvrtine. Na tacnu uliti maslinovo ulje, poslagati lignje i hobotnice, popuniti rupe krumpirom te ostatak krumpira staviti na vrh. Dodati i grančicu ružmarina te cijele režnjeve češnjaka. Staviti na očišćeni komin te poklopiti poklopcem, oko rubova staviti malo žerave, kao i na vrh. Treba biti srednje jaka vatra. Nakon 20-ak minuta otklopiti i provjeriti stanje - ako krumpir još nije dobio koricu, vratiti poklopac i malo pojačati vatru te peći još pet-šest minuta. Otklopiti, lignje i hobotnicu izvući na vrh, a krumpir staviti dolje u toć. Probati okus i, prema potrebi, zasoliti krumpire pa podliti vinom. Poklopiti, pojačati vatru (žeravu) i peći dvadesetak minuta, odnosno dok krumpir ne omekša. Poslužiti toplo.
BOLJE NE MOŽE!
KLASIK BEZ KONKURENCIJE: Lignje i hobotnica ispod peke s krumpirom i vinom
Peki dodajte salatu po želji, a obavezan je i domaći kruh ili pogača...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?