Ovo nije najbrži recept za pripremu piletine ali sigurno je jedan od ukusnijih. Ovaj će od vas zahtjevati jedan dobar sat i noć strpljenja dok se krilca ili batci mariniraju, ali ne brinite isplatit će se. S maslinama i šljivama nemojte škrtariti jer će one odraditi cijeli posao za vas preko noći kad ćete sutradan meso samo zapeći.
Jednostavnije nego pripremiti pitu, naglašeni mediteranski okusi, a ostatke možete iskoristiti u sendviču za posao. U pleh možete dodati nekoliko cherry rajčica i napola lešo skuhan krumpir u kori pa sve zajedno zapeći.
Za 4-5 osoba trebat će vam:
oko 1,5 kg mesa- svakome 2 manja krilca i 2 manja batka
oko 100 g maslina
150 g šljiva, narezane na veće komadiće
2 češnja češnjaka
2 lista lovorlovog lista
50 ml maslinovog ulja
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica sušenog origana
50 g vinskog octa (u originalnom receptu ide sherry ocat, a kao zamjenu možete staviti rižin ocat)
50 ml suhog bijelog vina
listići jednog stručka korijandera
šaka nasjeckanih badema i lagano tostiranih
Izvor fotografije: Foto
Priprema :
U veliku posudu stavite piletinu, masline, šljive, lovorlov list. U manjoj posudi izmiješajte maslinovo ulje, ocat i origano. Obilno začinite paprom i solju.
Dresing prelijte preko mesa sve sastojeke zajedno dobro izmiješajte rukama. Prekrijte plastičnom folijom te ostavite u hladnjaku da se marinira preko noći.
Izvadite piletinu iz hladnjaka 1 sat prije pečenja. Zagrijete pećnicu na 180°C, poslažite piletinu u pleh, možete dodati i koju cherry rajčicu te na pola kuhan lešo krumpir u kori.
*Napomena. po piletini prospite žlicu smeđeg šećera, prelijte s malo bijelog vina i pecite sat vremena, provjeravajući svakih 20 minuta kako se stavri razvijaju.
Kad je gotova obilno je posipajte tostiranim bademima i korijanderom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....