KOLAČI IZ KALUPA

Kalupe na sunce, s ovih 5 sočnih ljetnih slastica ne možete pogriješiti, napravite ih već danas

 Berislava Picek/cropix/
Iz ormara smo izvadili kalupe, napunili ih omiljenih smjesama za biskivit i tijestima i ispekli sočne i voćne ljetne slastice

Ljubitelj ste zadanih formi, obožavate kada su slastice pravilno oblikovane, a samim time primamljivije i jednostavnije za serviranje? U vašoj se kuhinji onda sigurno nalazi barem jedan kalup za pečenje kolača pa smo zato za vas osmislili editorijal u kojem smo se posvetili upravo kalupima!

Dobro je znati osnove ponašanja kada je riječ o kalupima jer jedno je sigurno, želite ih koristiti godinama, posebice ako su vam to omiljeni oblici. Ne treba zaboraviti da su oni tu u službi tijesta. Osim što ih razlikujemo po obliku i veličini, razlikujemo ih i po materijalu, a najčešće su nam dostupni oni od metala i silikona. Modeli od metala mogu postići visoku temperaturu koja se ravnomjerno širi cijelim kalupom te omogućuje ujednačeno pečenje. Birajte kvalitetnije modele ili takozvane non-stick kalupe. Zahvaljujući premazu protiv lijepljenja, tijesta se lagano vade iz kalupa. Isti taj premaz štiti metal od oksidacije i osigurava jednostavno čišćenje.

BISKVIT OD MAKA S KREMOM OD LIMUNA

image
Berislava Picek/cropix/


Ono što morate napraviti prije pečenja bilo koje slastice je tankim slojem masnoće premazati kalup. Nakon pečenja kolač će vrlo lako i bez muke skliznuti iz njega. Isti postupak vrijedi i kada se radi o silikonskim modelima. Lagano ih premažite, ulijte smjesu i ispecite tijesto. Svakako pripazite ako vam smjesa sadrži prašak za pecivo ili kvasac da ne ulijevate do vrha kad punite u kalup jer tijesto mora narasti. Vrlo brzo nakon pečenja možete izvaditi slasticu iz kalupa i pustiti da se hladi na metalnoj ili drvenoj rešetki.

SOČNI MINI KUGLOFI S MALINAMA

image
Berislava Picek/cropix/


Obratite pozornost i na pravilno čišćenje. Najbolje ih je prati ručno. Silikonske kalupe isperite vodom te tako uklonite višak tijesta pa izbrišite suhom krpom. Ako je riječ o metalnim kalupima, osim vode i deterdženta koristite mekane spužve, nikako ne abrazivne jer će one oštetiti stijenke kalupa i premaz koji štiti od lijepljenja i korozije. Ne stavljajte ih u perilicu posuđa jer i tu može doći do oštećenja. Obrišite ih pamučnom krpom ili kuhinjskim papirom.

JEDNOSTAVAN BISKVIT KOLAČ S BOROVNICAMA

image
Berislava Picek/cropix/


Prije spremanja u ormar provjerite je li kalup suh - dugotrajno stajanje tekućine u njemu može dovesti do oštećenja metala i korozije. Ili se poslužite jednostavnim trikom: odmah nakon pranja stavite kalup u još toplu pećnicu i riješit ćete taj problem. Za ovaj editorijal napravljeni su klasični biskviti s dodatkom raznih začina i aroma, ali i deserti od dizanog tijesta. Isprobajte naše recepte i uživajte u novim oblicima svojih kolača.

KOLAČ OD PISTACIJA I ČOKOLADE S JAGODAMA

image
Berislava Picek/cropix/

SOČNA I MEKANA BRIOŠ PECIVA

image
Berislava Picek/cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:25