Foto: Julio Frangen
Gost kuhar Gianfranco Crepaldi, vlasnik trgovine izvornih talijanskih proizvoda na zagrebačkom Dolcu “Sapori“ predstavio nam je talijansku rižu Carnaroli s kojom je pripremio dva risotta s okusima jeseni. On je koristio posebnu sortu buče (la zucca Chiogia), dok je okus intenzivirao dobrim komadom gorgonzole!
- 600 g bundeve zucca di Chioggia (ili hokaido bundeve)
- 120 g crvenog luka
- temeljac od povrća
- 250 g carnoli riže
- bijelo vino ili prosecco (1-2dcl)
- 100 g gorgonzole
- 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 40 g sira Grana padano ili Parmigiano reggiano
Priprema
Bundevu očistite i narežite na kockice. Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka). Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posolite prema želji. Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute. Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom – grana padana ili parmiggiano reggiano.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....