Oprez, slasno

Kako napraviti najsočnije lazanje? Uz ovaj recept, jedino možete pogriješiti da ispečete premalo

 Pexels/Alleksana
Mnogima je izazovno omiljeno jelo pripremiti kod kuće, pa za početak ovaj klasik talijanske kuhinje napravite s kupovnim tijestom

Priprema: 30 minuta
Pečenje: 40 minuta
Porcija: 6

Za mesni umak:
500 g mljevene junetine ili svinjetine
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka
400 g sjeckane rajčice iz konzerve
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica suhog origana
1 žličica suhog bosiljka
sol, papar i prstohvat šećera
2 žlice maslinovog ulja

Za bešamel:
50 g maslaca
50 g glatkog brašna
500 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
sol i papar

Dodatno:
300 g listova za lazanje (svježe ili suhe)
250 g naribanog sira (mozzarella, parmezan ili cheddar)

Priprema:

Na zagrijanom maslinovom ulju popržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju. Umiješajte sjeckane rajčice, koncentrat rajčice, origano, bosiljak, sol, papar i prstohvat šećera. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok se umak ne zgusne. U loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete zlatnu pastu. Postupno ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući, dok ne dobijete glatki umak. Dodajte muškatni oraščić, sol i papar. Kuhajte 5 minuta dok se lagano zgusne. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje stavite tanki sloj bešamela, zatim sloj listova za lazanje, sloj mesnog umaka, pa sloj bešamela. Ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem bešamela i pospite naribanim sirom. Pecite u zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok lazanje ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Izvadite iz pećnice i ostavite 10 minuta prije rezanja kako bi se lakše rezale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:06