Klasični zagorski štrukli rade se tako da se jastučići punjeni sirom samo zapeku, bez preljeva i premaza, a tako ih cijeli život radi i Štefanija Kos u Svetom Križu Začretju, koja nam je za aktualni broj magazina Dobra hrana otkrila recept i za zapečene te kuhane štrukle. Na njezinom obiteljskom Agroturizmu Kos, koji je jedno od četiri certificirana gospodarstava za pripremu zagorskih štrukli (od 2022. godine ovaj specijalitet i službeno nosi europsku oznaku zaštićenog zemljopisnog proizvoda i kao takav smije se raditi samo prema zadanoj recepturi i nuditi samo na odabranim mjestima) sami proizvode brašno od vlastite pšenice, a kako nam govori Štefanija, sir i vrhnje dobavljaju iz Desinića, iz Veronika delikatesa, dok za jaja imaju svojeg malog dobavljača. I to je ono najvažnije za pripremu ovog tradicionalnog recepta, naglašava, da je sve domaće, provjereno i - zagorsko.
Recept za štrukle
Za tijesto:
1 kg brašna, tip 550
2 jaja
600 ml vode
10 g soli
2 žlice ulja
Za nadjev:
1,5 g svježeg sira
4 jaja
300 ml kiselog vrhnja
12 g soli
Dodatno:
maslac i svinjska mast
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i pustite da odmori najmanje 20-ak minuta prekriveno uljem. Tijesto potom stavite na dobro pobrašnjen stolnjak, lagano ga razvaljajte valjkom, premažite s još malo ulja pa pustite da još malo odmori kako bi se ulje upilo. Krenite s razvlačenjem tako da sa svih strana nježno povlačite tijesto dok ne postane dovoljno tanko. Deblje rubove odrežite i iskoristite za novo tijesto. Tijesto poprskajte otopljenim maslacem. Nadjev napravite od svježeg sira, vrhnja, soli i jaja. Sve dobro pomiješajte pa nadjev rasporedite po rubu tijesta s obje strane. Zarolajte s obje strane kako biste dobili dvije štrudle. Rukama napravite udubine, oblikujte "vanjkuše", a zatim zarežite tanjurićem. Posložite jastučiće na pleh koji ste premazali mašću. Pecite na 180 - 200 stupnjeva Celzijevih 30-ak minuta ili dok ne poprime boju.
Dok se kuhani štrukli poslužuju u juhi ili s krušnim mrvicama i vrhnjem, zapečeni se štrukli prije samog pečenja zaliju mješavinom jaja, kiselog i slatkog vrhnja.
Recept za kuhane štrukle
Trebat će vam:
oblikovani štrukli
1 glavica luka
nasjeckani peršin
crvena paprika
voda
kiselo vrhnje
sol
Priprema:
Štrukle stavite kuhati u vrelu vodu uz dodatak soli 10-ak minuta. U međuvremenu popržite manju glavicu luka, nasjeckani peršin i crvenu papriku te podlijte s malo tekućine u kojoj se kuhaju štrukli. Vratite u juhu i kuhajte dvije minute. Umutite kiselo vrhnje, pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....