Trebat će vam:
1 cijela patka (oko 2,5 - 3 kg)
1 žlica maslinovog ulja
1 naranča
1 jabuka
1 crveni luk
2-3 grančice svježeg timijana ili ružmarina
100 ml bijelog vina ili pilećeg temeljca
Za nadjev:
200 g kruha
100 g suhog voća
1 jabuka
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 žlica maslaca
1 žlica sjeckanog svježeg peršina
1 žličica suhog timijana ili ružmarina
1 jaje
100 ml pilećeg temeljca
Za umak od jabuke:
3 jabuke
2 žlice maslaca
1 žlica smeđeg šećera
100 ml bijelog vina
100 ml pilećeg temeljca
sok od pola limuna
Priprema:
Operite i osušite patku, uklonite višak masnoće i probodite kožu vilicom. Unutrašnjost natrljajte solju, paprom i timijanom/ružmarinom, pa dodajte narezanu naranču, jabuku i crveni luk.
Za nadjev, popržite luk i češnjak na maslacu, dodajte kruh, suho voće, jabuku, peršin i začine. Prelijte temeljcem, dodajte jaje i ostavite da se ohladi, pa napunite patku.
Patku prelijte uljem, stavite u pleh i dodajte vino ili temeljac. Pecite na 180 °C 2,5-3 sata, prelijevajući sokovima. Zadnjih 30 min povisite temperaturu na 200 °C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....