Prošli smo tjedan radili lisnate košarice s jabukama, a ovog vikenda pripremamo tortu s pireom od jabuka po receptu naše Slavice Šagolj.
Za biskvit:
● 4 jaja
● 4 žlice šećera
● 1 vanilin šećer
● 4 žlice mlijeka
● 2 žlice mljevenih oraha
● 4 žlice glatkog brašna
● 2 žlice ribanih jabuka
● 1 žličica praška za pecivo
● prstohvat cimeta
Za pire od jabuka:
● 500 g Gala jabuka
● 100 ml soka od jabuka
● 3 žlice smeđeg šećera
● 2 vanilin šećera
● 1 žlica ekstrakta vanilije
● 1 žličica cimeta
● 1 žličica mješavine za jela od jabuka
● 1 žlica gustina
Za kremu:
● 500 ml mlijeka
● 100 g šećera
● 2 žumanjka
● 1 puding od vanilije
● 1 žlica ekstrakta vanilije
● 2 žlice gustina
Za aromatizirane jabuke:
● 3 Idared jabuke
● sok ½ limuna
● prstohvat muškatnog oraščića
● 1 žličica cimeta
● 50 g smeđeg šećera
● 50 g kokosovog ulja
Dodatno:
● 50 g omekšalog maslaca
Priprema:
Pripremite biskvit. Bjelanjke odvojite od žumanjaka.
Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg.
Žumanjke miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok se ne zapjene. Dodajte mlijeko, pomiješajte. Ručno umiješajte mljevene orahe, naribane jabuke te brašno, prašak za pecivo i cimet. I na kraju snijeg od bjelanjaka.
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 minuta na 180 stupnjeva.
Kako biste pripremili pire od jabuka, u duboku tavu stavite jabuke narezane na kockice. Dodajte šećer, vanilin šećer i lagano zagrijte. Pirjajte oko 15 minuta da jabuke malo omekšaju. Zatim dodajte cimet, mješavinu začina za jela od jabuka i gustin koji ste razmutili u soku od jabuka. Sve sljubite i kuhajte još oko 10 minuta.
Tavu maknite s vatre. Uzmite dvije žlice smjese u posebnu zdjelicu i vilicom ili štapnim mikserom usitnite u pire.
Za pripremu kreme u posudu za kuhanje ulijte mlijeko, dodajte žumanjke, puding od vanilije, šećer, ekstrakt vanilije i gustin. Sve lagano pjenjačom izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine i nema grudica. Tek tada stavite posudu na vatru. Uz neprestano miješanje skuhajte kremu. Kada se zgusne kuhajte još oko pet minuta. Maknite s vatre, prekrijte prozirnom folijom da se ne stvara kožica i pustite da se ohladi.
U posudu za miksanje stavite otopljeni maslac te ga izmiksajte. Dodajte ohlađenu kremu i sve sjedinite. Na kraju umiješajte pire od jabuka.
Na kraju napravite aromatizirane jabuke. U tavu stavite kokosovo ulje i lagano zagrijte. Dodajte na listiće narezanu jabuku, limunov sok i začine. Sve lagano zagrijte da se sastojci sljube pa pustite da se ohladi. Kremu odmah stavite na ohlađeni biskvit te na nju ohlađene aromatizirane jabuke.
Stavite u hladnjak na sat-dva prije posluživanja.
Samo u novom broju Dobre hrane možete pronaći još neodoljivih slastica naše Slavice Šagolj!