ZA POD ZUB

Kad su ostaci bolji od originala: cheesecake od pistacije i maline s podlogom od božićnih keksića

Sve što mi je ostalo od blagdanskih keksića pretvorila sam u podlogu, a onda se krema umutila praktički sama

Blagdani su gotovi, zakoračili smo u novu godinu i odluke su pale. Prva, hranit ćemo se zdravije. Druga, u raspored ćemo ubaciti više tjelovježbe. Treća, više ćemo voljeti sebe. Za sada se držim jedino ove posljednje, pa sam se upravo zato za početak godine odlučila počastiti kremastom poslasticom s pistacijom i malinom.

image
Lidija Lončarić/

Riječ je o jednostavnom cheesecakeu koji se ne peče i koji sam prvotno krenula raditi samo da potrošim ostatke blagdanskih keksića. Sve sam ih ubacila u blender s malo maslaca, a onda sam dodala i šaku pistacije i ideja se samo razvijala. U idućem trenutku mikser je već miksao kremu, a ja sam u ruci držala žličicu s omiljenim mi džemom od maline. Moram vam priznati, iako nisam pretjerani fan cheesecakea, ovaj je ispao odlično i, nakon što stvarno odradim taj toliko obavezan novogodišnji detoks, sigurno ću mu se vratiti. I ovim putem javno obećavam, od sada su na meniju samo zdravija, laganija jela. Barem do kraja mjeseca...

image
Lidija Lončarić/

CHEESECAKE S PISTACIJOM I MALINOM

Trebat će vam:

200 g keksa

100 g maslaca

50 g pistacija

300 g mascarponea

100 g bijele čokolade

2 žlice paste ili namaza od pistacije

100 g slatkog vrhnja

3-4 žlice džema od maline

100 g sjeckanih pistacija

prstohvat soli

Priprema:

Kekse usitnite i pomiješajte ih s otopljenim maslacem, prstohvatom soli i usitnjenim pistacijama pa sve zajedno utisnite u dno kalupa. Na pari otopite bijelu čokoladu i pustite da se kratko ohladi. U zdjeli miksajte slatko vrhnje dok se ne pretvori u kremu, dodajte mascarpone, otopljenu bijelu čokoladu i dvije (ili više) žlice paste ili namaza od pistacije. Sve dobro sjedinite, miksajte dok ne dobijete gustu kremu. Polovicu kreme rasporedite po podlozi, a onda dodajte nekoliko žličica džema od maline i štapićem za ražnjić ili čačkalicom napravite šare. Dodajte ostatak kreme i još džema pa ponovite postupak. Stavite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Prije posluživanja pospite sjeckanim pistacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:32