Može i dva tanjura

Kad nam se jede baš jako fino najradije pripremamo ova dva jela po receptima poznatog talijanskog restorana

Rado ih se sjetimo i ljeti i zimi, onda kad nam se jede nešto kremasto, slasno i zasitno... baš kako nam svima ponekad treba

S dolaskom ljeta i šarenih plodova na tržnice i u trgovine, najradije posežemo za salatom u koju nerijetko dodamo bobice grožđa, breskvu ili nektarinu, malo bulgura ili kvinoje, komad piletine ili tune s grila. Međutim, tanjur dobre tjestenine i rižota nikad ne zaboravljamo. Baš naprotiv, u trenucima odmora i uživanja, talijanski su nam klasici vrlo često na pameti. Kao i uz dobre slastice, i uz njih se veselimo, družimo, smijemo i pijuckamo dobra vina. Zato za ova jela i kažu da spadaju u kategoriju onih koja nazivamo comfort food. Htjeli mi to priznati ili ne, ali doista su utješna i ukusna.

Kad smo lani pripremali veliki video specijal uz editorijal koji smo objavili u jednom od magazina Dobra hrana, uputili smo se na Mlinove k vlasnicima poznatog zagrebačkog talijanskog restorana. Premda ondje mnogi zalaze prvenstveno zbog pizze koju tako dobro, baš kao pravi Talijan iz Napulja, priprema Pasquale Longobardi, otkrili smo nekoliko jako dobrih talijanskih klasika od njegova supruge Ane Uremović Longobardi. Kao prava talijanska snaha koja se kuhanju učila u "velikoj čizmi", Ana je savladala trikove i recepture kakve se kod nas baš i ne mogu pronaći po restoranima, čak i ako se vrlo samouvjereno nazivaju talijanskim. Tada nas je, recimo, receptima odvela na gastro putovanje Italijom - od Veneta preko Ligurije i Lazija do Emilia-Romagne i Campanije. Na tom je putu "kormilario" njezin suprug, prateći je li dobro usvojila gradivo da bi joj u konačnici u potpunosti prepustio "brod" kad smo se odlučili za drugi video specijal.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Govoreći o talijanskoj kuhinji sasvim sigurno znate kako su spomenuta dva jela - pasta i risotto - ondje nezaobilazna. Naši susjedi preko Jadranskog mora spajaju ih s povrćem, mesom, ribom, samo s umakom, na slano i slatko... i to na toliko načina i tako lako da bi se mnogi mogli i iznenaditi i posramiti. I dok je kod risotta pravo umijeće pripremiti ga al dente i dobro mantekirati, kod tjestenine je tajna u njezinoj pripremi. I sve to objasnili su nam i pokazali u Pizza & Food Labu Papavero.

Premda su nam otkrili više od deset recepata - za pastu i za risotto, danas vam donosimo dva zbog kojih nam redovito narastu zazubice. Prvi je risotto s repovima škampi koji možete pogledati u nastavku, a za koji smo vam recept donijeli ovdje, dok je drugi tjestenina s gamberima, maslinama i rajčicama, kao stvorene za ovaj vrući petak.

SAVJET VIŠE!

Ono što je važno kod pripreme rižota je, ističe Ana, da rižu podlijevamo malo po malo, najbolje temeljcem, i da ga - jednom kad ga skinemo s vatre - mantekiramo maslacem i sirom te odmah poslužimo.

Ako ste više tip od tjestenine, u nastavku vam donosimo oboje - recept za svježu domaću pastu i recept koji će se svidjeti svima onima koji već maštaju o odlasku na more i slasni obrok u nekoj mirnoj uvali uz bocu dobrog vina i najdraže ljude.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

OSNOVNI RECEPT ZA TJESTENINU

400 g glatkog brašna
100 g semole (durum)
16 žumanjaka (oko 300 g)
1 jaje

Priprema:

Pomiješajte brašno (ostaviti 50 g sa strane) i semolu, napravite rupu u sredini i u nju stavite žumanjke i jaje. Mijesite dok se svi sastojci ne sjedine. Pretkraj, ako je tijesto jako vlažno, umijesite ostatak brašna, ali ga dodajte malo po malo dok ne osjetite da je dovoljno, odnosno da tijesto nije ljepljivo. Mijesite snažno sedam do 10 minuta. Napravite dvije loptice. Ostavite u hladnjaku da odmori jedan sat.

Tijesto izvadite iz hladnjaka i stavite na kuhinjsku dasku. Razvaljajte ga valjkom u usku duguljastu traku debljine oko centimetar, a zatim ga razvucite mašinicom za tjesteninu. Preklopite ga nekoliko puta i provucite kroz najveću širinu na mašinici, ponovite nekoliko puta. Sad počnite smanjivati širinu dok ne dođete do lista debljine između šest do osam milimetara. Prerežite listove tako da budu dužine od oko 30 cm. Režite u željeni oblik. Tagliatelle su široke oko osam milimetara. Tagliolini su široki oko tri milimetra.

Kako se po ovom receptu radi tjestenina, pogledajte u videu!

image
Berislava Picek/Cropix

TAGLIOLINI U UMAKU OD GAMBERA, CHERRY RAJČICA I TAGGIASCHE MASLINA

Trebat će vam:

100 g svježih očišćenih gambera
1 režanj češnjaka
10 listića bosiljka
100 g cherry rajčica
60 g taggiasche maslina
4 žlice maslinova ulja
500 g tagliolina

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

U kipuću slanu vodu stavite kuhati svježe taglioline.

Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj tavi. Popržite naglo gambere na vreloj tavi.

Gambere sad izvadite i stavite sa strane pa u istoj tavi popržite prethodno oprane i posušene cherry rajčice. Dodajte im sitno nasjeckani češnjak i maslinovo ulje pa bosiljak. Naglo sotirajte dok cherry rajčice ne omekšaju (ne smiju se raspasti). Podlijte škrobnom vodom, dodajte masline i na kraju vratite gambere pa maknite tavu s vatre.

Kuhane taglioline dodajte u vrući umak od gambera, podlijte s još malo škrobne vode pa reducirajte. Odmah servirajte.

Kako ovaj recept pripremaju Ana Uremović Longobardi i Pasquale Longobardi, pogledajte u videu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 19:41