Vlasnici zagrebačkog Papavero Pizza & Food Laba u novom broju magazina Dobre hrane uče nas talijanskim klasicima i upoznaju s tajnama i malim trikovima uz koje će i vaš tanjur ovih jela biti savršen, kao iz najboljeg talijanskog restorana. Nakon što smo vam otkrili njihov recept za linguine cacio e pepe, potom spaghette aglio, olio e peperoncino i pesto e orecchiette, Ane Uremović Longobardi i Pasquale Longobardi objašnjavaju nam kako napraviti jedan od najpoznatijih i najomiljenijih talijanskih klasika - carbonaru!
Trebat će vam:
540 g spaghetta
10 žumanjaka
100 g pecorino sira
100 g guanciale (talijanski suhomesnati proizvod od svinjskih obraza)
papar po želji
Priprema:
Guanciale narežite na kockice i lagano popržite u tavi dok ne dobije lijepu zlatnu, zapečenu boju. Provjerite masnoću, po potrebi je dodajte ili odlijte.
U zdjelici sa strane pomiješajte žumanjke, pecorino i papar.
Spaghette stavite kuhati u puno kipuće slane vode.
Podlijte guanciale škrobnom vodom.
Spaghette kuhajte al dente prateći vrijeme napisano na pakiranju. Kad su kuhani, dodajte ih u tavu na guanciale, podlijte s još malo škrobne vode. Popržite na jakoj vatri pola minute. Brzo dodajte smjesu jaja i pecorina i dobro sve promiješajte, ali ne vraćajte na vatru!
Servirajte. Dodajte malo svježe mljevenog papra na vrh.
SAVJET VIŠE! Jednom kad se izliju jaja na tjesteninu, više se ne vraćaju na vatru da jaja ne bi koagulirala. Umjesto guanciale, možete koristiti i pancetu, slaninu ili špek.
Dobro je znati
Ovo jelo pojavljuje se u zapisima od 1944., nakon što su američki vojnici bili masovno prisutni u Italiji u Drugom svjetskom ratu, i probali cacio e uova. Jelo su tada počeli pripremati s guancialeom pa je nastala carbonara. Iako postoji puno priča o carbonari, ovo je jedna od onih koja se najčešće prepričava.
Želite li, pak, doznati kako napraviti prave domaće gnocche ili tjesteninu, Ana i Pasquale i to su nam pokazali, baš kao i još nekoliko recepata u našem video specijalu, koji možete pogledati ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....