Ako ste raspoloženi za mesni ručak koji vam može potrajati i dva dana, pripremite junetinu iz pećnice u umaku od povrća i poslužite ju uz pire krumpir, rižu, tjesteninu, palentu ili pečeno povrće.
Junetina iz pećnice u umaku od povrća
Sastojci:
1 kg junetine (but, lopatica ili plećka)
2 velike glavice luka
2 mrkve
1 crvena paprika
2-3 češnja češnjaka
1 manji krumpir (prema želji)
1 limun (sok i korica)
1 žlica koncentrata rajčice (ili 1 svježa rajčica)
1 čaša crnog vina (oko 150-200 ml)
500 ml goveđeg temeljca (ili voda s kockom temeljca)
2-3 žlice maslinova ulja
1 žličica sušenog timijana
1 žličica sušenog origana
2 lovorova lista
1/2 žličice mljevene paprike (slatke ili dimljene)Sol i papar prema ukusu
Svježi peršin za ukrašavanje
Priprema:
Junetinu oprati i osušiti papirnatim ručnikom. Narezati meso na veće komade, posoliti i popapriti s obje strane. U velikoj tavi zagrijati 1-2 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Peći meso sa svih strana dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju (oko 8-10 minuta). Zatim ga izvaditi i staviti sa strane. U istoj tavi pržiti nasjeckani luk i češnjak 3-4 minute dok ne omekšaju. Dodati nasjeckane mrkve, papriku i krumpir. Dinstati povrće još 5-7 minuta dok ne omekša. Dodati koncentrat rajčice (ili nasjeckanu svježu rajčicu) i pržiti još 1-2 minute. Uliti vino u tavu i pustiti da kuha 3-4 minute da alkohol ispari. Dodati temeljac, sušeni timijan, origano, lovorov list i mljevenu papriku. Posoliti i popapriti prema ukusu. Sve dobro promiješati.
U vatrostalnu posudu staviti meso, a oko njega rasporediti povrće s umakom. Pokriti posudu aluminijskom folijom ili poklopcem. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i peći 1,5-2 sata, dok meso ne postane mekano i sočno. Povremeno provjeriti i prema potrebi doliti vodu ili temeljac.
Posljednjih 20-30 minuta pečenja ukloniti foliju da se meso lijepo zapeče i dobije hrskavu koricu. Kada je meso mekano i sočno, izvaditi iz pećnice i ostaviti da se odmori 10 minuta prije rezanja.
Poslužiti junetinu s povrćem i umakom uz prilog prema želji, poput pire krumpira, riže, kuhanog krumpira ili pečenog povrća. Prema želji posipati s malo svježeg peršina za dodatnu svježinu i boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....