Slatka ljutina

Jeste li već kušali "hot honey" med? Ovako pripremljen, savršen je dodatak slanim, ali i slatkim jelima

Svega dva sastojka, ali moćna kombinacija

Sasvim je jasno da se novi trendovi, kao u modi, tako i u gastronomiji, pojavljuju i nestaju u treptaj oka, no ovaj smo odličan dodatak za salate, pečeno meso i jela od sira bez puno razmišljanja uvrstili na popis provjerenih jednostavnih, a efektnih umaka kojima svoja jela s lakoćom podižemo na višu razinu. Riječ je o ljutom medu, koji se u engleskom govornom području naziva i "hot honey", a čija se popularnost, kako pišu na portalu Great British Chefs, prvotno povezivala s obogaćivanjem pizze, da bi se na kraju njegova primjena proširila i na druga slana, ali i slatka jela.

image
Bhofack2/Getty Images

Nalik na čili ulje, radi se o medu koji je infuziran čilijem, a odlično se slaže s raznim namirnicama, od sladoleda od vanilije, preko jaja i sira do pečenog mesa, povrća i ribe. Svidjet će vam se ako i inače volite kombinacije slatkog, ljutog i slanog u svojim jelima, a možete ga primjenjivati kao premaz kod pečenja mesa, ubacivati u sendviče ili u njega umakati kozice u tempuri.

image
Lauripatterson/Getty Images

Za njegovu pripremu trebaju vam med, čili papričice ili pahuljice sušenog čilija, odnosno čili ulje, ako nemate niti jedan od prethodna dva sastojka. Med i čili potrebno je pomiješati u tavi i na laganoj vatri pustiti da se krčka sve dok se okusi ne prožmu. Razina ljutine i sam okus razlikovat će se, naravno, ovisno o tome koliko čilija i koju vrstu koristite te koliko ih dugo termički obrađujete. Odaberete li svježe papričice, isprobajte crvene čilije ili habanero, dok će sorte anchos ili guajillos biti dobar izbor ako uzimate sušene. Ovisno o tome kakvog je okusa vaš med, možete dodati i malo octa u miks kako biste dobili malo kiselosti, a tko voli češnjak i luk, njih također može ubaciti u kombinaciju.

image
Lauripatterson/Getty Images

Čuvajte ljuti med u zatvorenoj staklenoj teglici ili posudi na sobnoj temperaturi na hladnom i tamnom mjestu kao što je smočnica, a možete ga čuvati do tri mjeseca ili čak duže. Možete ga čuvati i u hladnjaku, ali tada se med zna kristalizirati pa neće više imati lijepu teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 22:58